Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения на задържания за грабеж в Дупница

| обновено на 18.06.21 в 18:14
Въоръжен грабеж бе извършен на 17 юни т.г. в банков офис в центъра на Дупница.
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение срещу задържания за въоръжения грабеж в банка в Дупница.
40-годишният дупничанин с инициали К. Й. е задържан за срок от 72 часа. Той ще бъде съден по чл. 199 от Наказателния кодекс, който предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода. 
Грабежът е станал около 14.00 часа вчера. Мъжът нахлул декизиран с медицинска маска, очила и с пистолет. Стигнало се до стрелба, докато успял да избяга. Отнел торба с 12 550 щатски долара, 6510 евро, 1945 британски лири и 1602 лева. Равностойността на предмета на престъплението в лева възлиза на 53 745 лева, уточниха от прокуратурата. След задържането му той сам посочил къде е скрил парите, каза говорителят на Районна прокуратура Галя Димитрова:
"Парите са намерени укрити в тениска, която е била на лицето, в квартал "Таушаница", под някакви храсти".

Деянието е с висока опасност, каза на брифинг окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова: 

"То се отличава с една дързост. Извършено е в 14.00 часа, в централната градска част на град Дупница от лице, което е било въоръжено, така че всичкото това сочи на една висока степен на обществена опасност на самия деец".

Оръжието, с което е извършен обирът, е законно притежавано. При обиска в къщата на задържания са открити две пушки - също законно притежавани. По непотвърдена информация извършителят е син на общински съветник от Дупница, а брат му е банкер.

Една от версиите е, че имал големи кредити към банки, което най-вероятно стои в основата на престъплението.

До момента не е имал противозаконни прояви. Според коментари той е посочил къде е скрил открадната сума. Парите са били скрити в торба по река Отовица, която минава през квартала, в който той живее.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възраждане: Законът да се спазва и никаква ЛГБТИ+ пропаганда в училищата

"Възраждане" категорично настоява законът да се спазва и никаква ЛГБТИ+ пропаганда да не бъде допускана в българското училище. Това се казва в официална позиция на партията. Декларацията идва, след като вчера се разрази спор заради публикувани от варненската организация на партията имена на учители от морския град, включили се в подписка срещу..

публикувано на 23.08.24 в 11:51
Тетяна Станева

Тетяна Станева: Фестивалът ОКО е мост между Украйна и България

Международният фестивал на етнографското кино ОКО ще се проведе в Болград, Украйна, от 8 до 15 септември . Това ще е юбилейно пето издание на украино-българския проект. Фестивалът се организира от украинската българка Тетяна Станева. Тя е режисьор и автор на поредицата "Писма от войната" в медията на Бесарабския фронт. " Активно се готвим. Чакаме..

публикувано на 23.08.24 в 11:15

Във Великобритания годишната сметка за енергия на домакинство скача от октомври

Във Великобритания годишната сметка за енергия на едно типично домакинство ще се повиши със 149 паунда през октомври, съгласно определената нова горна граница на цените на енергийния регулатор Ofgem (Офджем). Домакинство, използващо средно количество газ и електричество, ще плаща 1717 паунда на година, което е 10% увеличение в сравнение със..

публикувано на 23.08.24 в 11:03

Обнародван е указът, с който президентът определя Главчев за служебен премиер

В "Държавен вестник" е публикуван указът, с който президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за служебен премиер.  В четвъртък Радев връчи мандат за ново служебно правителство. Тогава той обяви, че при успешно съставяне на служебен кабинет, поредните предсрочни избори ще са на 27-и октомври.  Главчев със срок за нов кабинет до..

публикувано на 23.08.24 в 10:53

Журналистическо разследване: Българска и руска мафия в туристическите райони в Северна Гърция

Българска и руска мафия действат в туристическите райони в Северна Гърция, съобщават днес гръцките медии. В Кавала, на Тасос и Халкидики действат руска и българска мафия, съобщават днес гръцките медии като се позовават на журналистическо разследване. Освободиха всички българи, участвали в инцидента в Халкидики Кметът на Касандра,..

публикувано на 23.08.24 в 10:50

14-годишно момче е пострадало при игра с бензин в София

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:34

Украински бежанци са преместени от учебен център на НАП в Банкя в хотел на морето

Около 30 души от Украйна – предимно трудно подвижни възрастни хора над 65 години и майки с деца, бяха преместени от учебния център на НАП в Банкя в хотел в курорта "Свети Константин и Елена". Украинските бежанци, настанени по програма за хуманитарна помощ за бягащи от войната, бяха принудени да напуснат мястото за настаняване в Банкя...

публикувано на 23.08.24 в 10:27