Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 29 хиляди души в домове за стари хора в Испания са починали заради коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

29 628 души, живеещи в домове за възрастни хора в Испания, са починали от Ковид-19 от началото на пандемията на 2 март 2020 година до 6 юни тази година, показват данни, събрани от министерствата на социалните права, здравеопазването и науката и иновациите. По време на първата вълна Испания беше една от най-засегнатите от вируса страни в света и в продължение на 4 месеца жителите й бяха под строга карантина в домовете си.

Година след избухването на пандемията от COVID-19 в Испания, правителството започна периодично да публикува официални данни за смъртта на живеещите в домовете за стари хора. Те непрекъснато се актуализират заради откриването на грешки в статистиката по време на първата вълна. От 14 март 2020 г. до 6 юни смъртните случаи от потвърден коронавирус са 19 116, а близо 10 500 са починали през тези три месеца със симптоми, подобни на тези на коронавируса, но без да са диагностицирани. Заключението е, че два от всеки три смъртни случая на възрастни хора в домовете са настъпили именно през първата вълна. Най-много възрастни хора са починали в резиденции в Мадрид и Каталуния. По време на втората и третата вълна смъртността в тях е по-ниска заради строгите мерки. 

Масова ваксинация в старческите домове е попречила на минимум 17 000 души да се разболеят от Ковид-19 и на 3 500 да починат само през първото тримесечие на тази година, сочи доклад на Министерството на здравеопазването и здравният институт Карлос III. Ваксината е предотвратила 71% от хоспитализациите и 82% от смъртните случаи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Педро Санчес

Премиерът на Испания: Скоро вече няма да носим маски на открито

Ваксинационната кампания в Испания се провежда по план и правителството планира скоро да отпаднат маските на открито, обяви премиерът на страната Педро Санчес. Властите обаче не посочват конкретна дата, от която вече няма да е задължително..

публикувано на 17.06.21 в 10:33

Испания включи децата над 12 години в стратегията си за Covid ваксинация

Испанското министерство на здравеопазването и автономните региони актуализираха стратегията на правителството за ваксинация срещу Covid-19, като включиха в нея децата над 12-годишна възраст. Това стана възможно, след като в края на месец май ваксината..

публикувано на 16.06.21 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода..

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в..

публикувано на 13.09.24 в 17:57

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията..

публикувано на 13.09.24 в 17:36

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия, каза Валя Минкова, дългогодишен служител, която доскоро е била в отдел "Връзки с обществеността" на Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" - Долна..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Коментари на политици за катастрофата на военния самолет, при която загинаха двамата пилоти

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната. Според Костадинов..

публикувано на 13.09.24 в 17:00