Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как котките възприемат илюзиите?

Панчета
Снимка: Габриела Смит

Често котките обичат да сядат в кутии, кашони или да се пъхат в малки пространства – това наблюдение на поведението на четириногите домашни любимци се превърна в хит в социалните мрежи в най-тежките пандемични месеци. За Габриела Смит, изследовател на животинското поведение, „интернет феноменът“ е първа стъпка към един от научно-изследователските ѝ проекти. Научната работа на Габриела я среща със Сара. „Тя изучаваше как кучетата възприемат илюзиите и върху това бе докторантската ѝ теза. Когато се прибрах след лекцията, на която се запознахме, започнах да си играя с моята котка. От Туитър знаех, че котките много обичат да сядат в квадрати на пода. Замислих се дали ако има оптическа илюзия за квадрат, това отново ще ги привлече и те ще седнат на същото място“, спомня си Габриела, а това поставя началото на проекта If I fit, I sit (в превод от английски – „Ако се събирам, сядам“).

„Хората си бяха вкъщи и бях убедена, че ще има интерес. Много от тях изтеглиха от интернет стимулатора, който бях разработила, за да го поставят на пода у тях и да видят реакцията на домашната си котка. Беше много забавно“, коментира младата изследователка, чиято котка се казва Панчета и… не участва в експеримента.


Илюзиите на Каница през котешките очи

Стимулаторът, който Габриела Смит разработва, за да изучи как котките възприемат илюзиите, е базиран на модела на италианския психолог Гаетано Каница. Става дума за четири кръгли форми, на всяка от която е поставен правоъгълен триъгълник. „Ако харесвате видеоиграта „Пакман“ (Pac-Man), със сигурност се сещате за какво говоря. И така: четирите Пакман-форми се нареждат с „устите“ навътре. Въпреки че практически няма линии, които да свързват обърнатите навътре прави ъгли, мозъкът ни веднага мислено ги подрежда и виждаме квадрат, макар и той да няма пълен контур. Това е моделът, създаден от Гаетано Каница през 1955 година“, обяснява Габриела. Това е едната форма, от която могат да избират котките.

Другата е квадрат със същите размери. „Искахме да видим дали котките ще седнат и на двете места, дали ще ги третират по един и същи начин, изобщо какво поведение ще имат. Това е първото официално изследване на този феномен, забелязан заради Туитър. Досега няма научна разработка по темата с „котешкия квадрат“, коментира изследователката.

За да е пълен експериментът, се поставя и контролна задача. „Вместо илюзията на Каница, обърнахме Пакман-лицата в обратна посока, като по този начин не може да се постави същият мислен контур, както при оригиналния модел. Искахме да проверим какво всъщност привлича котките – просто някаква форма на пода или това, което формата представлява. Спряхме се върху квадрат заради вече натрупаното знание, че точно тази форма ги привлича“, обяснява експертът по животинско поведение. Изводът от експеримента е, че котките ще седнат на всяко място, което естествено изглежда завършено, има контур и форма. „Каквото и да сложите например триъгълник или шестоъгълник, те ще седнат в него, стига да има завършеност на формата“, е заключението на Габриела Смит. 

Първоначално в изследването се включват над 500 души, но заради продължителността му от шест дни част от тях се отказват. „30 котки преминаха през изпитанията. 9 от тях застанаха прави или седнаха поне в една от предложените им форми за най-малко 5 секунди“, е наблюдението след експеримента.


Котешки комфорт в кошница

Има няколко теории защо котките биха седнали върху нещо на пода, коментира Габриела Смит. Повечето от тях идват от влечението на котките към 3формите – кутии, кошници, въобще всеки предмет, в който могат да се поберат. Когато намерят такъв, просто сядат. „Според мен важното е, че те усещат, че нещо ги предпазва отстрани и това ги кара да се чувстват комфортно. Подобно е усещането при хората, когато се завият с одеяло“, казва експертът. Друга теория свързва това поведение с начина на лов на котките и издебването на жертвата. „Нали знаете, може да се нахвърли на кецовете или на глезена ви. Просто се крие, докато ловува“, допълва Габриела.

Според нея котките виждат света по много сходен начин с хората: „Те възприемат илюзията по същия начин, по който и ние, защото имат усещането за контурите“.

Засега тя не планира да направи експеримент за големи котки, тъй като е много трудно да се осигурят условията за него. На въпрос дали може да се възприеме сянка на дърво или друг природен феномен като контур, който да бъде част от изследването, Габриела отговори: „Бих искала да съм сигурна, че причината за поведението е изолирана в поставените стимули, а не по някакви други причини. Именно затова лабораториите са най-подходящите места за такива изследвания. В тях средата може да се контролира и да е сигурно, че даденото поведение не е повлияно от други фактори извън експеримента“.

За котките и папагалите

Извън котешкия си експеримент Габриела Смит има сериозни наблюдения върху поведението на папагалите. Най-интересното от тях е върху вид африкански папагали, като експериментът води до неочаквани изводи. За да го проведе, Габриела слага на удобно място за папагала малко от любимата му храна, но слага и на друго, труднодостъпно, на което папагалът трябва да положи усилия, за да вземе вкусотията. „В някои случаи усилието да се достигне до храната плюс самата храна като награда за положения труд е по-предпочитаният вариант. Тук има преценка. Усилието се оценява позитивно и е предпочитано. Ако храната, която е оставена до тях, им се струва по-вкусна, няма да направят никакво усилие. Но ако са налични и двете условия – вкусна храна и усилие, за да я достигнат, ще предпочетат усилието пред това просто да вземат достъпното. Те преценяват по свой начин обстоятелствата и правят избора на основата на тази оценка“, смята Габриела Смит, експерт по поведение на животните. Тя е категорична, че колкото повече знаем за тях, толкова повече ще знаем и за самите себе си.

Цялата котешка история на Габриела чуйте в звуковия файл.

Снимки: Габриела Смит

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40