Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската агенция за борба с градушките иска споразумение за взаимодействие с румънската

Снимка: Здравка Маслянкова

Градушката, която нанесе огромни материални щети в Червен бряг и унищожи земеделска продукция във Врачанско на 1 юли, , изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките. На летище Горна Оряховица в неделя Славеев обсъди ситуацията с водещи руски експерти. 

Агенцията за борба с градушките не е неглижирала градоносните облаци в Северозападна България, но малка част от тях са били в обсега на ракетните площадки, от които са изстреляни почти 200 ракети, поясни Цветелина Димитрова, главен директор технически и оперативни дейности в Агенцията и обясни какво е направено и защо по думите ѝ не е можело да се реагира по-адекватно, за да не се стигне до огромните щети, които нанесе градушката на 1 юли в Червен бряг и във Врачанско:  

„Трябва да се започне работата в определен момент, когато все още няма формирани големи градови зърна. Това го определяме по радарната информация, която получаваме на всеки 4 минути. Точно да се определи мястото, където ще трябва да се засее облака, и за това място ние имаме определен брой ракети, които трябва да бъдат изстреляни. Почти всеки от тези моменти бяха нарушени. Процесът навлезе, както ние му казваме, готов в област Монтана. Колегите там изстрелват почти 200 ракети. Този процес продължава да се развива в област Враца. Около 15 километра е диаметърът на облака, който дава град на земята". 

Цветелина Димитрова, главен директор технически и оперативни дейности в Агенцията за борба с градушките

Радарната информация показва, че много малка част от този облак е в обсега на ракетните площадки. Не може да се намесят и самолетите от летище Горна Оряховица, категорична е Цветелина Димитрова от Агенцията за борба с градушките: 

„Не може да се реагира, защото самолетът не може да влезе там, където са ракетите, опасно е. Това се случва между Стара планина и границите на ракетните площадки. На този етап имаме разрешение за работа със самолетите на 3000 метра само, а Стара планина е висока планина, така че от гледна точка безопасност на полетите беше невъзможно. За това нещо ние имаме записи. Няма с какво да засеем. Около 30% от действителния обем, който трябваше да засеем на облака, ние сме засели. Просто нямаме ракетни площадки там. Няма гаранция, че отново няма да се случи това бедствие“. 

Гражданите, чието имущество в Северозападна България беше унищожено при градушката на 1 юли, нямат основания да водят дела срещу държавата и срещу Изпълнителната агенция за борба с градушките, категоричен е ръководителят на Агенцията Ваньо Славеев: 

„Все още не е завършило обследването на поразените територии. В момента, в който се извърши обследването, тогава ще бъде ясна щетата. Все още не можем да говорим за числа. Тази стихия не е можело да бъде предотвратена, така че не виждам как ще бъдат заведени искове. Човек има определени възможности да модифицира природата, но това е в много малки граници. При такива супер клетки, която се развива в Регионалната дирекция за борба с градушките – Враца, продължава към Плевен, момчетата не е имало какво да направят. Не е имало техническата възможност да се въздейства върху тази клетка“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

30 милиона декара земеделска земя от Плевен до Варна и от Дунав до Стара планина от месец май тази година се опазват от градушки със самолети, базирани на летище Горна Оряховица. С ракети се защитават 22 милиона декара ниви. Самолетният способ помага за защита и на землища в населените места, където използването на противоградни ракети е забранено. В пилотния самолетен способ се използват три частни самолета, изпълнителят е избран с обществена поръчка, а проектът е за пет милиона лева. За ефективността на самолетния способ изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Ваньо Славеев заяви:

„Като цяло ефект от самолетите има, но не трябва да забравяме, че тези клетки, които се развиват тук, са малко по-слабички от тези, които бяха на запад. За догодина имаме намерението да продължим самолетния способ, но три самолета са малко, трябват поне четири или пет самолета, за да е гарантирана защитата, ако намерим финансиране. Сегашните пет милиона лева вече се стопиха и имаме средства за около един месец още. Ще търсим помощ от Междуведомствена комисия и т.н. поне да се завърши сезона, за да има ефект. Ние по обществена поръчка имаме право на 50% от първоначалната стойност, т.е. 2,5 милиона лева, но имайки предвид че процесите през юли, август, септември са по-нарядко, би трябвало да ни стигнат. Никой не го е правил в България и никой не знае колко ще струва“. 

Ваньо Славеев посочи, че е обсъждал с ръководителя на Румънската агенция за борба с градушките да се настоява за междуправителствено споразумение българските самолети да може да навлизат в румънското въздушно пространство и румънските в българското при борбата с градушките.  

Репортажа от Горна Оряховица на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Агенцията за борба с градушките

Снимки: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31