Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогом извънземни?

Загаснала ли е искрата на извънземния живот на един от най-силните й кандидати?

| обновено на 12.07.21 в 13:12

Има ли извънземен живот? Това е една от най-старите дилеми, която мъчи човечеството от векове. Възможно ли е обаче този живот да е бил напълно заличен още преди да сме го открили? Въпросът повдигнаха ентусиастите в популярната наука Ratio. Повод за съмнението дадоха наскоро анализирани от учени данни от девет телескопа на Земята и в Космоса, които са засекли огромно изригване на най-близката до нас звезда - Проксима Кентавър.

За да ни разясни подробности по темата, в студиото на "Изотопия" дойде Никола Кереков от Ratio. Той постави въпроса "Можем ли да кажем сбогом извънземни?" и разказа подробно във видеоканала на Ratio в YouTube и по-конкретно - в рубриката "Науката не спи".

Вероятност за живот преди голямото бум

За да разберем какво евентуално сме имали и какво сме загубили, Никола Кереков ни пренася в един напълно извънземен свят: "Отиваме до най-близката звездна система до Слънцето - Алфа Кентавър. Тя е различна от нашата. Състои се от три звезди - две подобни по размер на нашето слънце и една по-малка, която се нарича Проксима." Съсредоточаваме се върху Проксима - тя съставлява една осма от масата на нашето слънце и по вид е червено джудже. Характерното за тях е, че са най-често срещаните.

Преди време в орбита около звездата Проксима Кентавър са установени две планети. Едната е Proxima Centauri b, която може да е Земя 2.0. Тя се намира в обитаемата зона на звездата и се определя акто един от най-вероятните кандидати, където да търсим живот. Близка е по размер до нашата планета, съвсем малко по-голяма е. Но пък орбитира 20 пъти по-близко до слънцето си - Проксима, като го обикаля за около 11 дни - това  е продължителността на една година там.

Никола продължава с разказа си за света на Proxima Centauri b: "Тя  се намира в т.нар. "Зона на Голдилокс" или обитаемата зона около една звезда. Това е зоната, в която температурата на повърхността на планетата позволява съществуването на течна вода на повърхонстта й." Няма как обаче да кажем със сигурност дали има вода, защото за наличието й трябва да има и атмосфера.


За съжаление обаче изригването, което учените са засекли и е което е най-голямото регистрирано от звездата Проксима, може тотално да е изпепелило какъвто и живот да е имало на тази екзопланета.

По-малко, по-хладно и по-избухливо

Разглеждаме виновника за голямото бум. "Проксима е като малките кучета, които имат избухлив нрав", казва Никола и продължава: "Като най-близката до нас звезда, намираща се на 4,25 светлинни години, Проксима е обект на огромни изследвания и доста учени са съсредоточили работата си точно там."



Повече от "голямо бум"

В средата на 2019 г. с помощта на един радиотелескоп е бил засечен необичаен радиосигнал, идващ именно от системата на Проксима. Той не се е повторил и източникът не е ясен, но са започнали серия от спекулации по темата. И така стигаме до данните, събрани от деветте телескопа. Те показват, че на 1 май 2019 г. е засечено изключително мощно изригване с източник Проксима Кентавър. Става въпрос за слънчево изригване, което е 100 пъти по-мощно от най-мощното, което сме засичали от Слънцето. При него звездата е увеличила яркостта си 14 хиляди пъти и то за няколко секунди, при което се е освободило огромно количество ултравиолетова радиация и радиовълни. Тук вече може да си зададем въпроса - на тази планета  (Proxima Centauri b) с тези комфортни условия може пък да е имало живот. Но дори да е имало - такъв вече няма, защото е тотално изпепелен, унищожен и съсипан.



Да влезе следващата Проксима

Сега цялото внимание на учените в момента се насочва към съседната звезда - Алфа Кентавър А. Звездата, която има открита една или даже две планети, които са достатъчно близко и могат евентулно да бъдат следващите кандидати в търсенето на живот.

Нашите инструменти, които са достатъчно чувствителни, могат да засекат различни детайли там. Но звезди много...Само в нашата галактика те са между 100 и 400 милиарда, около всяка от които има поне по една планета.

Заключваме, че поетът тук би възкликнал: "Надеждата се взривява последна".

Вие не избухвайте, а чуйте в звуковия файл цялото интервю с Никола Кереков, в което ни отговаря на въпросите: твърде егоистично ли е да мислим, че сме сами във Вселената и защо въпреки сериозната напредналост на развитие на технологиите и науката все още не може да се даде категоричен отговор за това има ли същества извън нашата планета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00