Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 и 9 юли София е домакин на Срещата на върха на инициативата "Три морета"

Снимка: ndk.bg

На 8 и 9 юли София е домакин на Срещата на върха на инициативата "Три морета" и на съпътстващ я бизнес форум. 

Инициативата обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море - България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Тя служи като платформа за активно икономическо и инвестиционно партньорство и инструмент за привличане на инвестиции към Централна и Източна Европа в транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Първият 1 милиард за развитието на тази част от Европа беше обявен от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп:

"Така ще се подсигурят суверенитетът, сигурността и свободата на вашите народи от външна принуда. Нациите от "Три морета" ще бъдат по-силни от когато и да било".

Интерес за инвестиционно партньорство към „Три морета“ е заявен и от държави, извън нейния географски обхват. Сред тях са Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.

"Три морета" е създадена през 2015 г. от тогавашните президенти на Хърватия и Полша Колинда Грабар-Китарович и Анджей Дуда с цел привличане на водещи бизнесмени към развитието на Източна Европа. От миналата година инициативата включва и инвестиционен фонд, функциониращ на пазарна основа. По този повод американският държавен секретар заяви Антъни Блинкън призова:

"Със започването на повече проекти ще докажете важността на инициативата - както на вашите избиратели, така и на света. Един по-голям инвестиционен фонд ще направи това възможно. Фондът расте и 9 от 12-те членки вече са инвестирали. Призовавам онези, които все още не са, да го направят скоро, за да се гарантират ресурсите за допълнителни проекти, привличането на повече частен капитал и демонстрирането на споделения ангажимент."

Една от опорните точки на "Три морета" е концепцията за интелигентна свързаност - създаването на "умни" транспортни коридори между страните участнички за безпроблемен пренос на стоки с помощта на най-съвременни пътища, жп транспорт и логистични центрове. Освен това се предвижда и разработването и продаването на иновации по целия свят. Президентът на Естония Керсти Калюлайд:

"Концепцията за интелигентна свързаност се вписва много добре в един от водещите приоритети на Европейската комисия, а именно - създаването на общо пространство за данни на Европейския съюз. Но ние смятаме, че имаме конкурентно предимство спрямо останалата част на блока, защото имаме по-малко системи, наследени от миналото, които да се явят пречка. Регионът на инициативата "Три морета" може да се превърне в лидер в цифровите връзки и връзките за данни. Не само за Европа, а за целия свят".

"Три морета" не е алтернатива на Европейския съюз, а негова съставна част, категоричен е Йонатан Всевиов - генерален секретар на естонското външно министерство. В Талин се проведе последната Среща на върха на инициативата:

"Другият аспект е рекламирането на нашия регион като регион. Да, ние сме 12 суверенни държави, членки на Европейския съюз, 110 милиона души, частта от блока с най-бърз растеж. И въпреки това често не ни приемат като регион, а само като съвкупност от отделни страни. Това трябва да се промени.

През последните 30 години всички страни от инициативата "Три морета" постигнаха невероятен успех в икономическото развитие и изграждането на свързаност с останалата част от Европа. Но изграждането на инфраструктура отнема време. Нивото на свързаност между държавите - част от инициативата, с останалата част на континента, е изостанала. Ефектите на Желязната завеса са все още видни. По данни на МВФ пропастта в инвестициите в свързаност в нашата част на Европа е над 1 трилион евро. Тази празнина трябва да се запълни. Междувременно, свързаността се превърна в стратегически въпрос. Завърна се политиката на великите сили, оспорва се свободната пазарноориентирана демокрация. Именно в сферата на свързаността е най-важната надпревара между фундаментално различни политически и икономически модели. Който контролира тези средства - физически и дигитални, ще спечели 21-ия век".

Репортаж на Силвия Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени два противопожарни автомобила с осем огнеборци. При пристигането на екипите в стая на първия..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2 хиляди и 300 метра надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна гора. Засегна и алпийската част на планината. Спасени са били от унищожаване хиляда дка иглолистна..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. През последния месец..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете на двете секционни комисии са общо 18, по 9 в комисия. Най-много места има ГЕРБ - 6, ПП-ДБ и..

публикувано на 13.09.24 в 10:20
Димитър Главчев

Главчев: Ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации. Повод за питането стана информация за регистрирана над хиляда души на един адрес в град Стамболийски...

публикувано на 13.09.24 в 10:09
Костадин Костадинов

В декларация: Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ за Украйна

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ, която държавата ни предоставя на Украйна. Според него "България изпада в кризисно положение не само при заплаха от външна агресия, но и заради природните бедствия и аварии, защото всичко нужно за тези ситуации е..

публикувано на 13.09.24 в 10:04
Асен Василев

Асен Василев с призив към ГЕРБ: Спешно да приемем антикорупционните закони по ПВУ

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към спешно приемане на трите антикорупционни закона, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  "И е крайно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж: "Тези закони ни притесняват...

публикувано на 13.09.24 в 09:42