Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден преди изборите - неясни състави на комисиите и проблеми с техническите лица за машините в Турция

Снимка: БГНЕС

В последния ден от организацията на изборите в Турция преди утре да бъдат запечатани секциите се очертаха два проблема - неясни състави на секционните комисии и установяване на контакт с всички технически лица, които отговарят за поддръжка на машините за вота. В 69 от 112-те секции в Турция ще се гласува с машина. Според изселническите организации се очаква двойно по-висока избирателна активност за цяла Турция – 50 000 подадени гласа.

Генералното ни консулство в Истанбул отговаря за 65 секции от Бурса до Чанаккале и Истанбул. В 23 от тези секции ще има машини, които ще бъдат поддържани от местни технически лица. Списъкът с тях е получен едва вчера и още не е установен контакт с всички, а техният подпис е необходим за запечатване на секцията с машинно гласуване, обясни генералният консул в Истанбул – Васил Вълчев.

"За всяка една секция действително е подаден телефон на местно лице, местен техник, с който да се свържем. Надявам се, че това ще се случи, ако не, имаме подадения кол център в София и при евентуален проблем ще се обадим на колегите от фирмата и на работната група "Избори" във външно министерство какво правим, какъв е алгоритъмът".

До тази вечер трябва да е ясен и съставът на секционните комисии, които също утре трябва да присъстват на запечатването на секции.

В Истанбул се откриват 25 секции за вота в неделя, в 8 от тях ще се гласува с машини. Близо 20 000 души в квартал "Авджълар" в Истанбул имат български паспорти. Вместо една, както беше през април, сега секциите тук са две и в двете с машини.

Заместник-кметът на "Авджълар" Али Реза Деирманджи очаква три пъти по-висока избирателна активност.

„Жителите, които са дошли от България, са на възраст. Не знаем дали ще могат да се справят. Надяваме се около 3 000 – 3 500 души да могат да дадат своя глас".

В квартал "Есенюрт" в Истанбул живеят 5000 души с български паспорти, ще гласуват машинно в две секции, а местните изселнически организации са провели разяснителни кампании, казва Сейхан Кахраман – общински съветник от "Есенюрт": 

"Няма двоен гражданин в "Есенюрт", който да не знае, че има избори. Направихме голяма кампания с билбордове, брошури. Срещахме се с всеки човек поотделно и пред секциите ще има хора, които ще разясняват как става гласуването с машина".

За разлика от избирателите в България – тук хората могат да избират дали да гласуват машинно или да се прехвърлят в секция, в която има само хартиени бюлетини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05