Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори и в Молдова

| обновено на 11.07.21 в 14:30
Снимка: БГНЕС

Парламентарни избори се провеждат днес в Молдова. Основният сблъсък е между проевропейските сили на президента Мая Санду и гравитиращите около Кремъл социалисти на бившия държавен глава Игор Додон.

На изборите миналата година Санду победи, но не успя да събере мнозинство за самостоятелен кабинет в 101-местния парламент на страната. Така се стигна до коалиционно правителство, отбелязва Франс прес.

През април Санду разпусна парламента с надеждата на последвалия вот партията ѝ ПАС да събере мнозинство за прокарване на реформи и на програма за борба с корупцията.

Упражнявайки правото си на вот в столицата Кишинев, Санду заяви, че е гласувала за промяна в малката бивша съветска република:

"Гласувах, за да подредим нещата в нашата страна и да се отървем от онези, които толкова години ограбваха страната ни", каза 49-годишната Санду, която е бивш икономист в Световната банка. Тя дойде на власт  с обещанието, че Молдова ще влезе в Европейския съюз. 

Предшественикът ѝ на президентския пост - Игор Додон, който е подкрепен от Кремъл политик, заяви по време на гласуването днес да не се гласува за онези, които ще „предадат страната на външен контрол“. 

Приклещена между Украйна и Румъния, 2,6-милионна Молдова отдавна е разделена заради по-тесните връзки с ЕС и поддържане на отношения с Москва още от епохата на Съветския съюз. В последно време икономиката на страната бележи рязък спад в условията на Covid кризата.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложение: Капиталовата програма на общините да се намали с 37 млн. лв.

Проектът за изменения в капиталовата програма за общините в Бюджет 2024 година е внесен в Народното събрание, показа справка на БНР. С предложените промени общо проектите на общините достигат 2885, а размерът на инвестиционната програма надхвърля седем милиарда лева. Периодът на осъществяването ѝ е до 2026 година, Тази година..

публикувано на 19.09.24 в 12:42

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата       "МОН и МС не са инициатори на този..

публикувано на 19.09.24 в 11:44

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38