Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкционираните по закона "Магнитски" не са получавали средства от кохезионните фондове на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Санкционираните от Съединените щати по закона "Магнитски" за корупция, сред които Делян Пеевски и Васил Божков, не са получавали средства от кохезионните фондове на ЕС - това съобщи Аурелиу Сесилиу от Генералната дирекция за регионална политика и благоустройство в Европейската комисия.

Той е ръководител на неин отдел за България, Хърватия и Словения и говори пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

"Веднага щом получихме списъка със санкционираните от Съединените щати, поискахме българските власти незабавно да отговорят дали някой от тях е бенефициент от кохезионните фондове. Беше ни даден бърз отговор, че не е", уточни Сесилиу.

Във връзка с това евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова заяви пред "Хоризонт":

„Безпокои ме фактът, че на моменти ми се струва, че дори и в рамките на европейските институции продължаваме да се опитаме да изместваме темата и да говорим за обвързване на определени олигарси, които се възползват от тези средства и за определени личности. И като че ли се избягва основният проблем, че става въпрос за зависимости, директни обвързаности с държавни институции, с предходното правителство“.

Евродепутатът от партията на Зелените/Европейски свободен алианс Даниел Фройнд цитира думите на служебния премиер Стефан Янев, че е заварил легализиран хаос и се обърна към представителите на Еврокомисията с думите:

„Откъде идва тази разлика? Какво е това, което американците виждат, а на нас ни убягва? Това, което всички българи, разследващи журналисти на място и неправителствени организации виждат, а Европейската комисия - не?“

29 случая се разследват в момента в структурни и земеделски фондове, съобщи Франческо Алборе от дирекция "Разследвания - отдел селскостопански и структурни фондове" на ОЛАФ.

Председателката на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер предложи в България да бъдат изпратени евродепутати, които да проверят случаите на място.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Данъчните са проверили близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от юли до септември

Националната агенция за приходите е проверила близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от края на юли до средата на септември. При част от проверките са изземани пари от каса с цел погасяване на задължения към хазната, съобщават от институцията.  В повечето от контролните действия на приходната администрация са се включили и публични изпълнители,..

публикувано на 18.09.24 в 14:31

ЕК отпуска на Кипър 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде "зелена светлина" за отпускането на Кипър на 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Островната държава е получила досега над 21% от предвидените по него средства. Кипър е изпълнил 37 от 38-те основни етапа и цели, свързани с искането за изплащане на втория и третия транш по Плана за възстановяване и..

публикувано на 18.09.24 в 14:11

НС прие окончателно промени в Търговския закон

Депутатите приеха окончателно промени в Търговския закон. С тях се дава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък добавена стойност. За да се възползват, те не трябва да имат задължения към държавата и общините, както и данъчни..

публикувано на 18.09.24 в 14:07

България е в топ 5 по ръст на туристическите нощувки в периода април - юни в ЕС

България се нарежда сред петте водещи държави в Европейския съюз по ръст на туристическите нощувки за периода април - юни тази година, спрямо същия период миналата. Това показват последните данни на Евростат. Близо 2 милиона и 127 хиляди туристически регистрации в категоризирани места за настаняване са отчетени през второто тримесечие на..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Промяната на..

публикувано на 18.09.24 в 13:44
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

ЕС осъди атаките, застрашили сигурността и стабилността на Ливан

"Дори атаките да са били цeлeнасочени, те нанесоха безразборни странични щети върху цивилни, включително деца", се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел по повод координираните експлозии на пейджъри в Ливан.  Вчера стотици пейджъри на членове на проиранската ливанска групировка "Хизбула" избухнаха..

публикувано на 18.09.24 в 13:37

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 13:17