Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел е на последно посещение като канцлер в САЩ

Протест в Берлин преди визитата на Меркел във Вашингтон, 14 юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е на последното си посещение във Вашингтон преди да се оттегли от политиката след парламентарните избори във федералната република в края на септември. Теми  на  разговорите ѝ с американския президент Джо Байдън са трансатлантическите отношения, Русия и Китай, но най-голям интерес предизвиква бъдещето на газопровода „Северен поток 2“.

Като „ключова за бъдещето“ определи говорителката на Белия дом Джен Саки визитата на Ангела Меркел.

Сянка върху възраждането на трансатлантическите отношения хвърля проектът „Северен поток 2“ за пренос на руски газ към Германия.

Президентът Джо Байдън твърди, че той е „лоша сделка“ заради опасността от задълбочаване на зависимостта от Русия. А за Германия става дума само за бизнес отношения. Външният министър Хайко Маас, който подготвя канцлерската визита, заяви:

„През последните седмици работихме усърдно и мисля, че сближихме позициите си по много въпроси. Но дали ще има пробив при посещението на канцлера, не мога да кажа“.

Противник на газопровода е и Украйна, която се опасява да загуби приходи за хазната, ако бъде лишена от ролята си на транзитна държава за руския газ към Европа.

Неслучайно украинският президент Володимир Зеленски посети Берлин дни преди Меркел за замине за Вашингтон с искане на гаранции за сигурността на страната си. От разговорите в Белия дом се очаква да стане ясно, дали спорният газопровод „Северен поток 2“ ще разполага с възможност за спиране на преноса на газ, ако Русия прекрати транзита през Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Първите дипломати на САЩ и Германия Антъни Блинкън (вляво) и Хайко Маас на пресконференция в Берлин.

Германия се опитва да потуши спора със САЩ за „Северен поток-2“

Германското правителство се опитва да потуши спора със САЩ за съдбата на газопровода „Северен поток-2“. Решението какво ще стане с него ще бъде взето до няколко седмици, обяви външният министър Хайко Маас по време на посещението на американския си..

публикувано на 23.06.21 в 17:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Антъни Блинкън пристигна на посещение в Лондон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна късно снощи в Лондон, което бележи началото на седмица на интензивна дипломация с новото правителство на Обединеното кралство, засягаща най-вече Украйна и Близкия изток.  Визитата на Блинкън идва..

публикувано на 10.09.24 в 03:55
Джеймс Ърл Джоунс

На 93 години почина Джеймс Ърл Джоунс

На 93-годишна възраст е починал актьорът Джеймс Ърл Джоунс, предадоха световните агенции. Агентът му Бари Макферсън, цитиран от Асошиейтед прес, е потвърдил, че Джоунс е починал в понеделник сутринта в дома си в района на долината Хъдсън в Ню Йорк...

публикувано на 10.09.24 в 03:37
Нанси Файзер

Германия удължи граничния си контрол с шест месеца

Германското министерство на вътрешните работи обяви в понеделник въвеждането на временен граничен контрол на сухопътните граници с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания за шест месеца, считано от 16 септември 2024 г., предаде Ройтерс,..

публикувано на 09.09.24 в 20:55

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната..

публикувано на 09.09.24 в 20:32

В София се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия

В столицата се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия след 9-и септември 1944 г. Шествието премина през бул. “Васил Левски” и участниците пристигнаха при Мемориала в памет на жертвите на комунизма в градинката на НДК. Участниците..

публикувано на 09.09.24 в 20:26
Илияна Йотова

Йотова: Решението на ВКС за заличаване на Нинова като председател на БСП е един проблем по-малко

Решението на Върховния касационен съд за заличаване на Корнелия Нинова като председател на БСП означава един проблем по-малко и шанс за сериозен обединителен процес в лявото. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотово при откриването на книжно..

публикувано на 09.09.24 в 19:59

ДПС-Пеевски атакува пред ВАС отказа на ЦИК да заличи регистрацията на ДПС-Чакъров за частничните местни избори

Фракцията в ДПС около Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд отказа на Централната избирателна комисия   да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните местните избори на 20..

публикувано на 09.09.24 в 19:50