Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде са слабите места на пътната безопасност у нас

България няма инструмент за наблюдение на пътищата, отказва иновативен проект

Диана Русинова: За две години тежките ПТП с жертви и тежко ранени могат да паднат с 25%

Диана Русинова
Снимка: БГНЕС

Нямаме методология и продукт, с които да осъществяваме непрекъснат мониторинг на пътната инфраструктура и безопасността. Това каза пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. По думите й това е пряко свързано с анализа на риска и превенцията на пътната безопасност.

България няма инструмент, с който да наблюдава своите пътища и да успява да прави анализ за тяхното текущо състояние, категорична е Диана Русинова.

„Пътната инфраструктура на България е в безобразно състояние.“

Нито една катастрофа, нито един пътен инцидент не се геореферира, тоест ние не знаем точното местоположение, знаем приблизително местоположение, уточни тя. 

„На базата на това и статистиката не е много вярна, която от МВР ни се предоставя.“

Снимка: БГНЕС

Екипът на Русинова работи по иновативен метод за заснемане на текущото състояние на пътищата и има вече защитен патент в САЩ, като предстои и подписването на договор. Методът позволява да бъдат направени анализ и оценка на риска на това текущо състояние, а на базата на този анализ да се разпореди конкретно какво да се прави.

„Да се промени кръстовище, да се подменят мантинели, пътни знаци, да се подмени геометрията на пътя, ако трябва, да се разследват автомобилни катастрофи“, посочи Диана Русинова в предаването „Преди всички“.

Снимка: БГНЕСРусинова поясни, че е предложила страната ни да си закупи сателитните изображения и да има правото безплатно да ползва разработките и самата иновация, но това е било възприето като гледане на дупки по пътищата, което по думите й е скандално.

Затова и утре от Европейския център за транспортни политики ще дадат прескоференция, за да разяснят пред обществеността какво представлява проектът и къде и на каква стойност ще продадат тази иновация.

„Нашите прогнози са такива, че за две години можеше да паднат тежките ПТП с жертви и тежко ранени с 25%, което до момента България никога не е правила за такъв кратък срок“, заяви Русинова.

Според нея системата е била възможност страната ни да може да следи и какво се случва в пътното строителство, както и да се разследват прецизно катастрофи.

Етап от ремонта на АМ „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан  Снимка: БГНЕС

На една от най-новите автомагистрали – „Струма“, както и на АМ „Хемус“ има участъци, където маркировка изобщо липсва, тоест е напълно изчезнала, изтъкна още Диана Русинова. Относно новоремонтирания участък на АМ „Тракия“ тя отбеляза, че маркировката не отговаря на утвърдените стандарти.

„От повече от три месеца алармираме, че наскоро ремонтираната отсечка между 160-и и 180-и километър продължава да е с некачествено положена маркировка. Видимостта на пътната маркировка не е абстрактно понятие, то е много ясно и точно дефинирано и има ясни критерии, на които една пътна маркировка трябва да отговаря. Може би на всеки му се струва някак несериозно да говорим за това, че пътната маркировка не се вижда, но при мъгла и лошо време това е един от елементите на пътя, които биха могли включително да спасят човешки живот.“

Според Русинова нито една от сезираните от тях институции не е предприела мерки „да накара един изпълнител гаранционно да отиде да си подмени некачествено положения продукт“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02