Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическата мисия на Джеф Безос приключи успешно (ВИДЕО)

| обновено на 20.07.21 в 17:53
Джеф Безос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският милиардер Джеф Безос полетя до ръба на космоса и се приземи успешно в пустинята на Тексас. Най-богатият човек в света имаше трима спътници.  

В 10-минутното пътешествие участваха още брата на Безос -Марк, най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса - 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият - 18-годишният бъдещ студент по физика Оливър Дамен. Те се издигнаха до 107 километра над земната повърхност. Пътниците изпитаха безтегловност за три - четири минути, след което капсулата се приземи с три парашута.
Суборбиталният полет беше извършен от ракета носител "Ню Шепърд", която  е напълно автоматизирана и за многократна употреба. Тя също се върна безпроблемно на Земята, след като се отдели от капсулата. 
Мисията е част от ожесточеното съревнование между компанията на Безос "Блу Оридижин" и "Върджин Галактик" на британския милиардер Ричард Брансън за дял от потенциално доходоносния космически туризъм, който според швейцарската банка Ю Би Ес ще носи по три милиарда долара годишно след десетилетие. 
Датата за полета не е случайна, днес се навършват 62 години от огромния скок за човечеството, направен от Нийл Армстронг на Луната. 


Преди полета Безос отговори на критиците, че полети като неговия са просто забавление за много богати, като го посъветваха да използва времето, парите и енергията си, за да решава по-важни проблеми за човечеството:

"Трябва да обърнем внимание и на двете - да работим за решаване на многобройните проблеми на Земята и винаги трябва да гледаме към бъдещето. Винаги сме правили това като човешки същества, като цивилизация. Целта на тази мисия е да изчистим грешките и да постигнем съвършенство в космическите пътешествия, правейки ги възможни като добре познатите ни самолетни пътувания. Ако успеем, ще проправим път към космоса за идните поколения, които ще могат да постигнат изумителни неща там. И чрез тях ще бъдат решавани проблемите тук, на Земята".

Успешната мисия бележи навлизането на компанията Blue Origin на пазара на частни космически полети, присъединявайки се към Virgin Galactic на Ричард Брансън - негов пряк конкурент в сектора на суборбиталния туризъм - и компанията SpaceX на Илон Мъск.

Ракетата "Ню Шепърд" обаче е напълно автоматизирана и за разлика от космическия самолет на Ричард Брансън "Юнити-22" не се управляваше от пилоти. 
Снимка: https://www.blueorigin.com/


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет.  Към момента не е известно дали има пострадали...

публикувано на 12.09.24 в 17:49
Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард

Шефът на ЕЦБ предупреди за известно повишаване на инфлацията през последните месеци на годината

Европейската централна банка понижи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта до 3,5 %. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто. Гуверньорът Кристин Лагард предупреди, че през последното тримесечие на годината може да се очаква леко покачване на инфлацията,..

публикувано на 12.09.24 в 17:39
Елена Дариева

Елена Дариева: Не съм оптимист, че през октомври ще има радикална промяна

Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни. Това коментира в интервю пред БНР социологът Елена Дариева. "Още са застинали на етапа с кого да..

публикувано на 12.09.24 в 17:24
Орлин Колев

Орлин Колев: Много малка е вероятността да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор

Има много въпроси по отношение на обективността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и неговата независимост . Това каза пред БНР конституционалистът Орлин Колев и уточни: "Могат да бъдат релевирани опасения за дейността на този ВСС с оглед на това, което видяхме в близкото минало по отношение на главния прокурор и действията срещу него. Това буди много..

публикувано на 12.09.24 в 17:16
Мартин Божанов - Нотариуса

Комисията "Нотариуса" ще изготви доклад за дейността си

Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групите на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото реши да се преустановят изслушванията в комисията и да се премине към изготвянето на доклад за дейността ѝ.  Документът трябва да бъде представен до две седмици. Депутатът от "Възраждане"..

публикувано на 12.09.24 в 17:02