Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни наводнения в Китай взеха най-малко 12 жертви

| обновено на 21.07.21 в 07:23
Чжънчжоу, централната китайска провинция Хънан, 21 юли 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Най-малко 12 души са загинали, а над 10 000 са евакуирани в по-безопасни зони вследствие на рекордни валежи в централната китайска провинция Хънан, предаде държавната медия Синхуа, цитирана от Ройтерс. Обилният дъжд започна през уикенда, причини наводнения, преливане на реки и огромни затруднения за обществения транспорт. В административния център на провинцията град Чжънчжоу във вторник се наложи метрото да спре работа, след като пътниците се оказаха във вода до кръста.

Кадри от китайските социални медии показват, че известният будистки манастир Шаолин, както и други културни обекти са сериозно засегнати от стихията.

Онлайн стотици жители на Хънан помолиха за помощ, защото наводненията са спрели електричеството в домовете им.

Наводненията са често срещани по време на дъждовния период в Китай. Техният обхват обаче се влоши през последните години, както заради активната урбанизация в страната, така и заради световната климатична криза, коментира „Гардиън“.

Повече от десет градове са засегнати от бедствието, основните пътища са затворени, а полети са отменени. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ и техни съюзниците обвиниха Китай в глобална хакерска кампания

В понеделник Съединените щати и техните съюзници обвиниха Китай в глобална кампания за кибершпионаж, съобщава Ройтерс. Съединените щати се присъединиха към НАТО, Европейския съюз, Великобритания, Австралия, Япония, Нова Зеландия и Канада в..

публикувано на 19.07.21 в 20:35
Чао Лицзян, говорител на китайското външно министерство

Китай: НАТО създаде бойно поле по отношение на киберсигурността

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) създаде ново бойно поле в киберпространството, заяви във вторник говорителят на китайското външно министерство Чао Лицзян. По време на редовна пресконференция Чао Лицзян обеща Пекин да..

публикувано на 20.07.21 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелска дивизия е предислоцирана към границата с Ливан

98-ма дивизия на израелската армия се е предислоцирала от Газа в северната част на Израел към границата с Ливан, съобщи Би Би Си на фона на новата  вълна от експлозии на комуникационни устройства в ливанската столица Бейрут и други места. Би Би..

публикувано на 19.09.24 в 08:05

Турски удари по позиции на ПКК в Северен Ирак

Турски въздушни удари в Северен Ирак днес са унищожили 24 цели на забранената Кюрдска работническата партия (ПКК), съобщи турското министерство на отбраната в изявление, в което се добавя, че много бойци са били "неутрализирани“ по време на атаката,..

публикувано на 19.09.24 в 07:51

Централна и Източна Европа бавно се възстановяват след наводненията

Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който причини наводнения и взе жертви в Централна и Източна Европа. Те са най-малко 23, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. На места ситуацията започва да се нормализира, но в много..

публикувано на 19.09.24 в 07:35
Доналд Тръмп

Тръмп "вероятно" ще се срещне със Зеленски следващата седмица

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че "вероятно“ ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, който ще бъде в САЩ следващата седмица.  Зеленски ще говори на срещата на Съвета за сигурност на ООН за войната с Русия. Тръмп..

публикувано на 19.09.24 в 07:31
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Високопоставени дипломати от няколко страни обсъждат в Париж кризата в Близкия изток

Високопоставени дипломати от САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия се събират днес в Париж , за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток. Срещата е на фона на опасенията от мащабна война в региона, защото освен конфликта в Газа, в Ливан..

публикувано на 19.09.24 в 07:23

Най-малко 20 души са загинали при втората вълна от експлозии в Ливан

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна експлозии на мобилни комуникационни устройства в Ливан. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви "нова фаза" на войната. 12 са вече жертвите от експлозии на..

публикувано на 19.09.24 в 07:16

Страните от Б9 настояват за колективен отговор на НАТО на навлизането на руски летателни апарати в пространството на Алианса

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната..

публикувано на 19.09.24 в 07:07