Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Добрич представи проект на нова схема на градския транспорт

Нова схема на градския транспорт в Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

Първият работен проект за нова схема на градския транспорт в Добрич беше представен днес пред медиите. Проектът е част от по-голямата идея за актуализация и подновяване на цялостната транспортна схема в областния център. Той е изготвен от Сдружението „Градски транспорт и инфраструктура“ след проведен конкурс. Към настоящия момент на територията на Добрич работят три оператора, които обслужват 17 линии, движещи се през различен интервал и които не засягат много от кварталите.

Новата схема на градския транспорт в Добрич ще трябва да обхване всички квартали, както и магазините в покрайнините на населеното място.

"Целта да направим тази общинска транспортна схема е да насърчим използването на градския транспорт, да привлечем пътниците, които ползват лични моторни превозни средства да се качат на градския транспорт, да подобрим нивото на обслужване - да се спазват графиците. Имаме много жалби, ние сме ги предоставили на нашия изпълнител по отношение на неспазване на графици, липса на свързаност между слизане и качване, и ползване на съвместни линии, така че да се прехвърлиш от една линия и да отидеш до крайната си точка. Всичко това е дадено на изпълнителя, с което той трябва да се съобрази", каза заместник-кметът в община Добрич Росица Йорданова.

Според нея трябва да има информация в реално време за движението на автобусите и закъснението, а също да се спазват изискванията за опазване на околната среда.

"Колкото по-малко време имаш за престой на кръстовищата, толкова по-малко вредни емисии се изхвърлят във въздуха".

Проект на нова схема на градския транспорт в Добрич   Снимка: Мая Щърбанова

Първият вариант на новата транспортна схема е изготвен на базата на обстойно изследване на съществуващата и обхвата, който тя има, както и след проведено социологическо проучване, сподели председателят на сдружението „Градски транспорт и инфраструктура“ Виктор Чаушев:

"Установихме, че в момента ежедневно градският транспорт се използва от 13% от гражданите на града. Не го използват 2/3 от населението на града - колосално число и е в пъти над средната стойност сравнено с другите общини в България. Целта на изследването е също така да бъдат организирани линиите, така че всички да могат да бъдат изпълнявани от общинския транспортен превозвач, за да може да се предложи най-сетне комплексна цялостна карта за градския транспорт. Целим плавно увеличение на пътникопотока, така че да е възможно градският транспорт след извършване на тази реформа да стане капитализирано дружество, което да не е в предфалитно състояние, което да може да изпълнява 365 дни в годината, 20 часа в денонощието маршрутната схема безаварийно". 

До края на месец септември Сдружението „Градски транспорт и инфраструктура“ трябва да предаде на община Добрич окончателния вариант на новата транспортна схема, който ще бъде подложен на обществено обсъждане. За нуждите ѝ ще трябва да бъдат осигурен и 44 превозни средства с капацитет от 65-70 места.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са пострадали при пожар в софийското село Бусманци

Двама души са пострадали при пожар тази вечер в бивше военно поделение в софийското село Бусманци. Единият от ранените е в тежко състояние и е в реанимацията на "Пирогов". Оттам съобщават, че човекът е с 60-70 процента изгаряния. Другият пострадал няма изгаряния, но е получил удар в главата. Той също е в "Пирогов". Сигналът в пожарната е подаден..

публикувано на 05.09.24 в 21:04

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд. Случаят е от 2.09.2024 г. в Дупница. Мъжът П.Т. не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която му е..

публикувано на 05.09.24 в 20:55
Петер Стано

ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Иран

ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран, ако се окаже, че отново оказва военна помощ за руската агресия срещу Украйна, заяви говорителят на върховния представител за външната политика Петер Стано. Повод бе съобщение на агенция "Блумбърг", че Техеран ще достави на Москва ракети. „Това се следи много внимателно и се обсъжда в ЕС. Съюзът бе много..

публикувано на 05.09.24 в 20:37

Обмислят се електронни бележки за липса на контакт със заразно болни

И тази година родители на ученици ще се редят на опашки пред кабинетите на личните лекари, за да извадят изискваните преди началото на учебната година здравно-профилактични карти. Въпреки готвената дигитализация на този документ решение ще има най-рано след месец, обяви здравният министър Галя Кондева пред депутатите от ресорната комисия в..

публикувано на 05.09.24 в 20:06
Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан

Главният прокурор на МНС обясни подхода на съда в конфликта в Близкия изток

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза пред Би Би Си, че “справедливостта трябва да бъде въздадена”, след като поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант.: Карим Хан каза, че е важно да се покаже, че съдът ще държи всички нации еднакво отговорни по отношение на..

публикувано на 05.09.24 в 19:53

Дъждовни бури, порои и силни ветрове връхлетяха северната част на Италия

Кодът е оранжев в редица области като Лигурия и Ломбардия, а  във  Венето е червен. В Пиемонт се издирва един човек. В селище недалеч от Торино придошъл поток отнесъл мъж работил с трактор, човекът се издирва, а в долината Вал Кизоне са паднали 200 мм дъжд на квадратен метър. В Пиемонт пороите отнесоха и два моста, има изолирани селища, свлачища..

публикувано на 05.09.24 в 19:32

130 минути закъснение на влака Бургас - София заради горящ локомотив

Два противопожарни автомобила с шестима огнеборци са били изпратени до железопътната гара в Бургас около 14:15 ч. днес след получен сигнал за горящ локомотив. Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в крайморския град. Пристигналите на място пожарникари са започнали обливане на локомотива, от който е излизал гъст дим. Не е имало..

публикувано на 05.09.24 в 19:14