Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в определението за астронавт

Джеф Безос и спътниците му на пресконференция след полета до ръба на космоса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авиационните власти в САЩ са внесли уточнения в определението за астронавт, добавяйки изисквания заемащият този пост да е част от управляващ екипаж и да има принос за сигурността на полетите.

Това е първата промяна в дефиницията от началото на програмата на Федералната авиационна агенция в подкрепа на комерсиалните полети през 2004 година.

Според новите изисквания, приети в деня на първия полет на милиардера Джеф Безос до ръба на космоса, частните астронавти трябва да достигнат височина 80 километра над Земята и да извършат дейности по време на полета със значение за обществената сигурност или сигурността на пилотираните полети.

Първото условие бе изпълнено както от Безос, така и от неговия пряк конкурент Ричард Брансън.

Второто обаче може да стане причина двамата да не бъдат признати за астронавти от американските авиационни власти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет.  Към момента не е известно дали има пострадали...

публикувано на 12.09.24 в 17:49
Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард

Шефът на ЕЦБ предупреди за известно повишаване на инфлацията през последните месеци на годината

Европейската централна банка понижи депозитната лихва с 0,25 базисни пункта до 3,5 %. Основната лихва по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно улеснение се свиват до съответно 3,65 на сто и 3,90 на сто. Гуверньорът Кристин Лагард предупреди, че през последното тримесечие на годината може да се очаква леко покачване на инфлацията,..

публикувано на 12.09.24 в 17:39
Елена Дариева

Елена Дариева: Не съм оптимист, че през октомври ще има радикална промяна

Всички лидери на политически партии, представени в НС, до момента показват, че не могат да достигнат до онзи политически консенсус, които да покаже, че разбират смисъла на политиката и какви са целите пред България и пред обществото ни. Това коментира в интервю пред БНР социологът Елена Дариева. "Още са застинали на етапа с кого да..

публикувано на 12.09.24 в 17:24
Орлин Колев

Орлин Колев: Много малка е вероятността да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор

Има много въпроси по отношение на обективността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и неговата независимост . Това каза пред БНР конституционалистът Орлин Колев и уточни: "Могат да бъдат релевирани опасения за дейността на този ВСС с оглед на това, което видяхме в близкото минало по отношение на главния прокурор и действията срещу него. Това буди много..

публикувано на 12.09.24 в 17:16
Мартин Божанов - Нотариуса

Комисията "Нотариуса" ще изготви доклад за дейността си

Временната комисия, която беше създадена, за да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групите на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото реши да се преустановят изслушванията в комисията и да се премине към изготвянето на доклад за дейността ѝ.  Документът трябва да бъде представен до две седмици. Депутатът от "Възраждане"..

публикувано на 12.09.24 в 17:02