Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашков: Прокурори са преглеждали секретни разработки на МВР в нарушение на закона

Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Прокурори са можели да се запознават със секретни оперативни разработки на МВР в нарушение на Закона за класифицираната информация и без това да е необходимо, обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Той посочи, че това е ставало по силата на споразумение между МВР и прокуратурата.

Министър Рашков каза, че споразумението е било отменено и е поискал от ДАНС да започне проверка на всички случаи:

"И тъй като прокуратурата е централизирана, независимо че Гешев отрича това нещо, преди него тази информация очевидно е била докладвана. На кого? На Цацаров към онзи момент. А Цацаров къде помним, че ходеше ежеседмично? В Министерския съвет, ясно при кого". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16
Израелски изтребител изстрелва ракети близо до ливанско-израелската граница, 25 август 2024 г.

Един загинал при израелските удари срещу "Хизбула" в Южен Ливан

Един човек е убит при израелските удари срещу цели на групировката "Хизбула" в Южен Ливан. Това съобщиха от ливанското външно министерство, след като Тел Авив  предприе превантивни действия заради подготвяна мащабна атака от страна на шиитското движение. Загиналият е боец на групировката, той е убит при удар с дрон по автомобила му в южното..

публикувано на 25.08.24 в 10:06