Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството: Процедурата по избор на премиер е в решаваща фаза

| обновено на 10.08.21 в 18:06
Снимка: Ани Петрова

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Това посочват от президентството, след като по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване в пленарна зала утре.

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори

Още преди да дойде заявлението на Пламен Николов, че оттегля кандидатурата си - по лични причини, коментарите на бивши и настоящи конституционалисти и на преподаватели по конституционно право, макар и с известни нюанси, бяха еднозначни - Слави Трифонов не може да каже  ще се гласува ли или не правителството,  и че ако Николов под някаква форма не обяви, че се отказва,  трябва да има гласуване в пленарната зала.

Възможността успешен мандат за съставяне на правителство да стане неуспешен, е решение 20 на Конституционния съд от далечната 1992 година, според което до момента на гласуването могат да бъдат сменяни членове на предложеното проектоправителство.

Ползването му в случая, макар и доста хлъзгаво, е единственият, различен от гласуването в зала,  начин да се излезе от този казус без аналог, смята преподавателят по конституционно право в Пловдивския университет Христо Паунов.

„В това тълкувателно решение никъде не се говори за оттегляне въобще. Но ако се погледне малко по-широко, би могло да се приложи тази хипотеза и евентуално по този начин това гласуване да не попадне в дневния ред на Народното събрание“, каза той.

За Паунов чистият вариант е да има гласуване, отхвърляне на правителството на ИТН и връчване на мандат на втората по численост парламентарна група. Според него този казус би могъл до стигне и до Конституционния съд за ново тълкуване

Хр. Христев: Връчване на втори мандат, Хр. Паунов: Трябва гласуване в НС

В петък номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов представи на президента папка с изпълнен мандат, структура и състав на проект на кабинет.

Пламен Николов представи на президента проектокабинета на ИТН

Веднага след това държавният глава издаде указ с предложение до 46-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“.

Радев подписа указ с предложение НС да избере Пламен Николов за премиер

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15