Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивет Горанова и треньорът Ангел Ленков получиха лек автомобил

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и нейният личен треньор Ангел Ленков получиха лек автомобил  от основния спонсор на Българската национална федерация по карате.

От централата уточниха, че тази награда не е заради спечелената титла в Токио, а е била подготвена за тях още след края на eвропейското първенство и преди олимпийската квалификация в Париж. Двамата се нуждаят от сигурен автомобил, тъй като пътуват много в страната и в Европа по време на подготовката на Горанова.


Тя благодари на на Министерството на младежта и спорта, на федерацията по карате и нейното ръководство и призова децата да влязат в спортните зали.

"Сега те имат пример да останат вдъхновени и да обърнат внимание на паралелката по карате до в спортното училище в Плевен. За мен олимпиадата беше много лесно състезание, можех да изиграя още пет срещи. Да спечелиш олимпийската титла е мечта на всеки спортист", каза Горанова.

"Точно преди олимпийската квалификация в Париж след Европейското първенство бях загубила увереност, но всички от федерацията вярваха в мен и това ми помогна. Благодаря много и на своя треньор, че ме изтърпя и заедно успяхме да прескочим всяко препятствие", добави тя.

Ивет Горанова разкри, че мечтата й е да стане полицай.

"Аз вече съм си поставила нова цел - световното първенство. Световният връх още не съм го покрила", каза олимпийската шампионка.

21-годишната състезателка беше наградена за спортист номер 1 на месец юни и месец август, а Ленков е треньор номер 1 на август.

"Горд съм с нея. Преминахме през много трудни моменти, но си заслужаваше. Щастието е огромно", заяви Ленков.



Президентът на БНФК Алексей Петров каза, че е изключително щастлив от успеха на Ивет Горанова в Токио.

"Ние като федерация продължаваме. Оценяваме този успех на Ивет като феноменален, уникален и парадоксален. Последното е, защото това се случи в родината на карате, а тя помете всички нейни съпернички в Токио. Тепърва ни предстои нови начало. Тя е само на 21 години. Ангел мога да го опиша с две думи - упоритост и настойчивост", каза Алексей Петров.

Той похвали Русалин Русалинов, президент на клуб "Петромакс" и вицепрезидент на федерацията. Ивет Горанова е част от този клуб.

"Русалинов е доказал, че може да открива талантите в нашия спорт, но и да ги развива. Той е много мъдър и е специален коректив за установяване на добро и зло", добави Петров.

След по-малко от два месеца предстои световното първенство по карате, на което, според думите на Алексей Петров, България ще заложи на отборното представяне.

"Ще заложим на отборното представяне. Ивет, Ивана Каменова, Александра Стублева и още 2-3 момичета… Ще направим своеобразен ансамбъл, с който ще се борим за медалите. Следващата години ни предстои участие на Европейските олимпийски игри в Полша, а след това евентуално Париж 2024", каза Петров.

Каратето като спорт беше включен експериментално в програмата на Игрите в Токио и в Париж не е част от най-голямото спортно състезание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушването по делото за финансови нарушения на Манчестър Сити ще започне в понеделник

Изслушването за предполагаемите 115 нарушения на Манчестър Сити на финансовите правила в английския футбол ще започне в понеделник, съобщава телевизия ESPN.  Шампионите на Висшата лига са разследвани от независима комисия, която преглежда клубните документи от сезон 2009/2010 насам.  Част от обвиненията към Сити са насочени към предоставянето на..

публикувано на 12.09.24 в 17:36

Новак Джокович пожела успех на България за Купа "Дейвис"

Президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков и Орлин Станойчев - член на УС на БФТ и първият българин, достигал до топ 100 на световната ранглиста за мъже, бяха на работно посещение в сръбската столица Белград. По време на посещението Цветков и Станойчев се срещнаха със сръбската тенис легенда и олимпийски шампион Новак Джокович. Стефан..

публикувано на 12.09.24 в 17:26
Добромир Лазаров

Добромир Лазаров: Обществеността в Драгоман припозна волейбола за свой спорт, искаме да изградим силна школа

Старши треньорът на женския волейболен отбор на Драгоман Добромир Лазаров заяви, че в клуба са амбицирани да изградят силна школа в бъдеще и да разширят този спорт извън пределите на София. "Възможността за ново начало и съответно възможността да разширим волейбола извън пределите на София - това ни подтикна да създадем проекта "Волейболен..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Илиана Раева: Държавата все още е длъжник на спорта

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева присъства на церемонията в Гербова зала на "Дондуков" 2 по време на която президентът на България Румен Радев удостои с Почетен знак на държавния глава, плакети и грамоти българските медалисти и финалисти, извоювали медали и постигнали отлични резултати на летните..

публикувано на 12.09.24 в 13:57
ВК Левски София

Волейболният Левски с втори успех срещу Войводина в контролите

Мъжкият волейболен отбор на Левски спечели и втората контрола срещу сръбския Войводина (Нови Сад), играна в зала "Левски София". Момчетата на треньора Николай Желязков се наложиха с 3:1 (23:25, 25:23, 25:16, 25:22), а след това след договорката между двата щаба беше изигран още един гейм до 20 точки. Той отиде на сметката на гостите, които стигнаха до..

публикувано на 12.09.24 в 06:04
Нургюл Салимова

Българските отбори започнаха с победи шахматната олимпиада

Националките на България, европейски шампионки за 2023 година, спечелиха партиите си от сблъсъка със Зимбабве в първия кръг на шахматната олимпиада в Будапеща (Унгария). България е поставена под номер 13 в схемата. И четирите български представителки - Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева победиха..

публикувано на 11.09.24 в 21:44
Адриан Андреев

Адриан Андреев се класира за втория кръг на „Чалънджър" в Полша

Адриан Андреев се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Шчечин (Полша) от сериите "Чалънджър" с награден фонд 148 625 евро. Андреев се наложи над стартиралия от квалификациите германец Лукас Герх с 3:6, 6:4, 6:3 за два часа и 43 минути игра, като срещата от първия кръг премина през прекъсване от няколко часа заради..

публикувано на 11.09.24 в 21:24