Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6000 хектара е обхванал горският пожар във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голям горски пожар близо до Френската ривиера доведе до евакуацията на хиляди хора, включително туристи в къмпинги, предаде БиБиСи. Много от тях са разполагали само с минути, за да напуснат домовете си заради бързото разпространение на огнената стихия. Тя вече е обхванала около 6000 хектара. 

На място са изпратени 900 пожарникари и 120 полицаи, съобщиха властите от департамента Вар, където бушуват пожарите. По последни данни 20 души са пострадали от обгазяване и шест полицаи също са получили наранявания в борбата с огъня.

Южна Франция е поредният регион в Европа, който страда от горски пожари през настоящото лято с рекордни температури в района на Средиземноморието. Гърция, Турция, Испания и Португалия вече пострадаха от опустошения, които доведоха до човешки жертви и множество унищожени домове, припомня британската медия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожарът в Родопите слиза към Югово, обявено е частично бедствено положение

Пожарът в Родопите слиза към Югово, обявено е частично бедствено положение в община Лъки. Огънят е на два километра от селото, ситуацията е сериозна, но засега не се налага евакуация на хората.  В днешния шести ден от гасенето на пожара участва..

публикувано на 17.08.21 в 15:56
Димът от горския пожар се вижда от хълмовете над Сен Тропе, 16 август 2021 г.

Хиляди евакуирани в Южна Франция заради горски пожар

Хиляди хора са били евакуирани от района Вар в Южна Франция заради горски пожар, предаде Франс прес. Няма жертви, около 750 пожарникари се борят с огъня, който все още е много силен, съобщи говорител на пожарната. Вътрешният министър Джералд..

публикувано на 17.08.21 в 10:57

Поредна евакуация в Гърция след нов горски пожар

Нов горски пожар наложи поредната евакуация в Гърция. Огънят се е разразил в планина близо до пристанищния град Лаврио, на около 60 километра южно от Атина, съобщава Ройтерс. Над 70 пожарникари се борят с пламъците. В операцията са включени и 6..

публикувано на 16.08.21 в 17:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

15 литра на квадратен метър дъжд паднаха в Монтана

Над 15 литра на квадратен метър дъжд се изсипа над Монтана днес.  Особено силно валя малко преди обяд. Измереното количество в областния център е най-голямото отчетено за региона днес. Най-слаб е бил валежът от дъжд в Чипровци - малко..

публикувано на 05.10.24 в 16:01

Глобалното затопляне и сушата могат да превърнат кафето в луксозна стока

Глобалното затопляне и сушата могат да засегнат толкова силно кафеените плантации и производството на кафе, че то да се превърне в луксозна стока, която не всеки ще може да си позволи. Това прогнозира Радина Калдамукова, магистър по геоекология от..

публикувано на 05.10.24 в 15:42

Решението за разкриване на частна болница в село Казичене е пред финализиране

Процедурата, чрез която здравното министерство трябва да одобри или откаже разкриването на частна болница с над 500 легла в софийското село Казичене, е пред финализиране.  В информация, изпратена от министерството до БНР, се посочва, че предстои агенция..

публикувано на 05.10.24 в 15:40

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължаващата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Южните предградия на Бейрут бяха подложени на израелски въздушни удари и през последната нощ. Израелските въоръжени..

публикувано на 05.10.24 в 15:17
Джейхан Ибрямов

СГС заседава по искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд заседава по искането за градската прокуратура за налагане на мярка за неотклонение на депутата Джейхан Ибрямов. Делото се гледа при закрити врата, заради използването на специални   разузнавателни средства...

публикувано на 05.10.24 в 15:13

Театърът в Пазарджик се разграничи от Петко Писков

Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик няма договорни отношения с Петко Писков от близо година. Според културната институция той отказва да им върне договори и счетоводни документи. Това става ясно от официалното изявление на..

публикувано на 05.10.24 в 15:12

"Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на Никозия

За 20-и път "Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на кипърската столица Никозия. Най-голямото събитие за подкрепа на пациенти в Кипър, в което се включват стотици жители на острова, се провежда под егидата и с участието на еврокомисаря по..

публикувано на 05.10.24 в 14:41