Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 хиляди афганистанци ще могат да се установят във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 20 000 афганистанци ще бъде предложено убежище във Великобритания, съобщиха от министерството на външните работи на страната. Днес парламентът се събира извънредно, за да обсъди ситуацията в Афганистан.

Британското правителство обеща да допусне хиляди бежанци от Афганистан през следващите години, след като талибаните установиха контрол върху столицата Кабул. През първата година освен 5 000 преводачи и персонал, помагали на британските войски през годините, на Острова ще могат да се установят още 5 000 бежанци. Жени, момичета и други по-крайно нуждаещи се ще имат приоритет в новата схема. 

Скоро се очаква информация как точно ще стане кандидатстването за убежище, но схемата е много подобна на тази за бежанците от войната в Сирия, при която също 20 000 души дойдоха във Великобритания от 2014 до 2021 г. 

Междуременно депутатите прекъснаха лятната си ваканция и днес се събират на извънредно заседание в парламента, за да обсъдят положението в Афганистан. Очаква се премиерът Борис Джонсън да изложи в Камарата на общините стъпките, които смята, че трябва да предприеме международната общност, за да предотврати хуманитарна криза в азиатската държава. 

Късно снощи Борис Джонсън обсъди по телефона с американския президент Джо Байдън хода на евакуацията от Кабул.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Светлан Стоев, министър на външните работи

Министър Стоев: Спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни от Афганистан

Ситуацията в Афганистан е тревожна, като непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни от страна. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев пред колегите си от ЕС по време на състоялия се днес извънреден Съвет “Външни..

публикувано на 17.08.21 в 22:20

САЩ замразяват милиарди долари от резервите на Афганистан, лишавайки талибаните от средства

Правителството на САЩ е замразило паричните резерви на Афганистан, държани в американски банкови сметки, за да попречи на талибаните да получат достъп до милиарди долари в брой. Това съобщи във вторник вестник "Вашингтон поуст", позовавайки се..

публикувано на 17.08.21 в 20:50
Талибани, Афганистан

Талибаните уверяват, че Афганистан няма да застрашава никого по света

Талибаните уверяват международната общност, че територията на Афганистан няма да бъде използвана за застрашаване на когото и да било по света. Това заяви на първа пресконференция след превземането на Кабул говорителят на талибаните Забиула..

публикувано на 17.08.21 в 19:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Василева

Петима от "Величие" правят партия "Има смисъл", оглавява я Виктория Василева

Петима от разпадналата се група на "Величие" обявиха, че ще създадат нова партия  - "Има смисъл" Неин председател ще е Виктория Василева, а сред членовете на Инициатвния комитет за учредяването ѝ са депутатите Георги Куков, Етиен Леви, Дарин..

публикувано на 22.08.24 в 13:20

Британски министрите са готови да позволят на млади европейци да работят във Великобритания

Британските министрите са готови да позволят на млади европейци да дойдат да живеят и работят във Великобритания като част от по-широкото рестартиране на отношенията с Брюксел след Брекзит, съобщи вестник "Таймс".  Лейбъристите многократно са..

публикувано на 22.08.24 в 13:19

Полицай в Силистренско застреля по непредпазливост зет си - горски стражар

Полицай застреля по непредпазливост горски стражар със законно ловно оръжие. Инцидентът е станал в землището на община Дулово.  След полунощ, по време на законен отстрел на вреден дивеч, 47-годишен мъж, служител в районното управление на полицията в..

публикувано на 22.08.24 в 13:01
Кирил Петков

Сблъсък между ПП-ДБ и "Възраждане" заради поправките в Закона за образованието

"Възраждане“ и ПП-ДБ отново влязоха в конфликт. Причината е списък с имена учители от Варна, публикуван във "Фейсбук" от местната организация на "Възраждане". В публикацията са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се твърди, че са се..

публикувано на 22.08.24 в 13:00

Очаква се да бъде извадена черната кутия на потъналата край Палермо яхта

От потъналата суперяхта Bayesian край Палермо бе извадено на брега тялото на предпоследния издирван пътник. Водолазните екипи издирват още един  от изчезналите общо 7 души. Идидентифицирани са петима. Спасените от 22-а на борда са 15 души, сред..

публикувано на 22.08.24 в 12:53

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под..

публикувано на 22.08.24 в 12:44
Жители на Кочериново излязоха на протест във вторник

Няма да има воден режим в Кочериново... засега

Воден режим за Кочериново и общината засега няма да се въвежда - водоподаването е нормализирано, а и падналият дъжд e благоприятeн за ситуацията, каза за БНР кметът Светослав Горов. Само преди два дни жителите организираха протест в центъра на..

публикувано на 22.08.24 в 11:06