Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландия отбелязва увеличен износ за Великобритания

Снимка: архив

Износът от Ирландия към Великобритатия се е увеличил през първите шест месеца след Брекзит, докато в обратна посока бележи спад, показват данни на ирландското правителство.

Дисбалансът в търговията след Брекзит е виден от данните на Ирландския централен статистически офис, според които износът на стоки към Обединеното кралдство, без Северна Ирландия, се е увеличил с 20% през първите 6 месеца на 2021 г. Това е с повече от 1,1 милиарда евро в сравнение със същия период миналата година. Износът от Великобритания към Ирландия обаче е намалял с повече от 2,5 милиарда евро или с 32%. 

Британските износители са били засегнати по-тежко от Брекзит, защото са изправени пред гранични проверки от 1 януари на доставките им за ЕС, докато ирландските и респективно европейските износители към Великобритания са се възпролзвали от поетапния подход за поверките, предпочетен от британското правителство след 12-месечния преходен период. Това означава, че всички изнасяни храни и растения за ЕС са обект на санитарни и фитосанитарни проверки от януари, докато за износа на страните членки на ЕС, включително Ирландия, не важи пълното прилагане на бюрократичните мерки до 2022 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Компании в ресторантьорството и хотелиерството, изкуствата и отдиха и туризма са сред основните, които разкриват работни места.

Великобритания с рекордни вакантни работни места през второто тримесечие

Вакантните работни места във Великобритания са достигнали рекордните почти 1 милион през тримесечието до юни, показват данни на националната статистика. Безработицата през юни е била 4,7% в сравнение с 4,8% през май. Данните показват също, че..

публикувано на 17.08.21 в 12:54
Лондонският мост, 29 юли 2021 г.

Във Великобритания предлагат ваучери и намаления за клиенти с Covid ваксини

Във Великобритания някои от най-големите бизнеси ще започнат да предлагат ваучери или намаления за клиенти, които са ваксинирани срещу Covid-19. Мярката е насочена основно към по-младите хора, за да бъдат насърчени да се ваксинират.  Веригата..

публикувано на 16.08.21 в 12:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат..

публикувано на 02.10.24 в 18:04

Понижение на индексите в ранната търговия на Уолстрийт

Опасенията от проблем с доставките на петрол доведоха до поскъпване на ключовата суровина на световните борси. След като вчера черното злато поскъпна с 5 на сто, днес фючърсите добавиха нови около три процента към стойността си заради напрежението в..

публикувано на 02.10.24 в 18:02
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Ангел Найденов

Ангел Найденов: Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел

Скептичен съм към свикването на Консултативен съвет за национална сигурност в разгара на предизборната кампания. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след като държавният глава обяви, че свиква извънредно заседание в петък..

публикувано на 02.10.24 в 16:58
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове,..

публикувано на 02.10.24 в 16:48