Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: 7 цивилни са загинали в хаоса около летището в Кабул

Хора около международното летище на Кабул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем цивилни граждани са загинали в хаоса около летището в Кабул, съобщи британското министерство на отбраната.

Американските военни, които контролират летището, се опитват да се справят с огромния брой хора, които се опитват да се качат на евакуационните полети.

Според очевидци талибаните са наложили относителен ред в района на летището и със стрелби във въздуха се опитват да накарат хората да се подредят на опашки извън терминала.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс смята, че никой от съюзниците в Афганистан няма да успее да евакуира всички свои граждани и афганистански сътрудници до края на месеца, когато Съединените щати трябва окончателно да се изтеглят от страната.

„Може би американците ще останат по-дълго“, допълни Уолъс.

Тази вечер се очаква изявление на президента Джо Байдън за хода на евакуацията.

Белият дом е уведомил американски превозвачи, че на гражданската авиация може да бъде наредено да се включи в транспортирането на хора, които са били евакуирани от Афганистан. Гражданските самолети няма да кацат в Кабул, а ще взимат пътници от военновъздушни бази в Близкия изток и Германия.

САЩ позволиха на гражданската авиация да транспортира евакуирани от Афганистан

Снощи стана ясно, че още петима български граждани са били евакуирани от Кабул с румънски военни самолети. Сънародниците ни вече са в България.

Министър Светлан Стоев е разговарял с румънския си колега Богдан Ауреску

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц е категоричен, че страната му няма да приеме „нито един афганистански бежанец повече“.

„У нас живеят над 40 хиляди афганистанци, които трудно се интегрират“, обясни Курц в телевизионно интервю.

Австрия отказва доброволен прием на хора от Афганистан

Социологическо изследване показва, че повече от половината афганистански мигранти в Австрия са готови да защитят религията си със сила.

В интервю за Франс прес говорител на съпротивителното движение срещу талибаните в Афганистан е заявил, че бившите правителствени сили се подготвят за „дългосрочен конфликт“, но не се отказват от преговори с талибаните.

Те са се укрепили в долината Панджшир, на 150 километра североизточно от Кабул, където се намират вицепрезидентът Амрула Салех и министърът на отбраната Бисмила Мохамади.

Към долината са се отправили хиляди афганистанци, които се чувстват застрашени в завзетите от талибаните провинции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на намесата на полиция и лекари бебето е живо. Информацията бе потвърдена от кмета на Дулово Невхис..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински съвет, без да се коментират стойността на обезщетението и личните данни на майката, която ще го получи...

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на уволнените от комисията учени, в която те го обвиняват в авторитаризъм.   В позицията на уволнените..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен информационен сайт.  Капитанът на лодката не е подал сигнал към морска охрана, а се е свързал с..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се отвориш за нея, един вид  да направиш жертва. Така писателката и преводач Надежда Радулова..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в София на президентката на Република Северна Македония. Президентът на РСМ Гордана..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в Черно море. Корабът е пътувал за Египет.  Към момента не е известно дали има пострадали...

публикувано на 12.09.24 в 17:49