Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гостуваща изложба разказва за следите от бялата емиграция в Хасковско

Снимка: БГНЕС

В Хасково гостува изложбата на Държавна агенция „Архиви“ – „Ваше благородие, госпожа Чужбина“, посветена на 100-годишнината от идването в България на белогвардейците след края на гражданската война в Русия. Това е първият град след столицата, в който експозицията се показва.

Според един от инициаторите на изложбата – Димитър Иванов, тя е постигнала информационната си цел: да разкаже за тази мащабна емигрантска вълна, която по думите му не е нещо исторически далечно, защото в последните 5-6 години светът е изправен пред същия проблем.

Снимка: БГНЕС

„Милиони мигранти бягат от несправедливости и жестокости във всички посоки. Европа е залята. Америка е залята. Тези събития и премествания на бягащи хора са били винаги спътник на човешката история и България винаги се е справяла изключително достойно. Тя е пример за интеграцията и за подпомагането на тези хора.“

С разрешението на организаторите експозицията е обогатена с три пана, акцентиращи върху живота на бялата емиграция в Хасковско.

Чрез снимки и документи се проследява пребиваването на бежанците от бившата Руска империя в Търново-Сеймен (Симеоновград), където в казармите на разформирования 30-и шейновски полк са били разквартирувани две военни училища и една руска гимназия.

Снимка: БГНЕС

Едно от паната разказва за лекарите емигранти в региона между двете световни войни. Руските медици са повече от 10, някои от тях трайно свързват живота си с Хасковския регион. Един от тези лекари е Алексей Успенски, който се заселва в хасковското село Елена и никога не се връща в родината си. Спомен за него споделя Славка Янева, в чиято семейна къща той е живял до последно. 

„Д-р Успенски е приет в моето семейство, след като идва в безпомощно състояние. Моят дядо впряга каруцата и го взема, цялото село е организирало блестящо посрещане с курбан, на ръце го носят до нашия дом. Това е рядко интелектуална личност, владееше 8 езика, прекрасно познаваше руската класика…“

Посетителите на изложбата могат да научат любопитни факти, свързани с хор „Родна песен“ и кои са руските диригенти, участвали в неговото създаване, защо цяло Хасково се стича на погребението на руски генерал през 1935 година, каква е причината да загинат двама казаци при строителството на мост в Любимец и кои са белоемигрантите, свързани с антифашисткото движение.

Снимка: БГНЕС

Милен Вълчев от Регионалния исторически музей в Хасково пояснява, че при подготовката на трите хасковски пана са използвани документи и снимки от личните архиви на наследници на белогвардейските емигранти, както и на изследователи от България, Франция, Русия, Испания и Финландия.

Съорганизатори на изложбата в Хасково са Регионалният исторически музей и местната териториална дирекция на архивите. Документалната изложбата за пътя на бялата емиграция ще остане до септември. 

Чуйте повече в звуковия файл. 
В публикацията са използвани снимки на БГНЕС от изложбата „Ваше благородие, госпожа Чужбина“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26