Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Кателиева: Хубавото е, че имаме опита от предните Covid вълни

Д-р Десислава Кателиева
Снимка: Стопкадър, БНТ

„Засега колегите ни се справят. Хубавото е, че имаме опита от предните три вълни. Вече знаем как да разпознаваме заболяването. Имаме тестове, с които са оборудвани както спешните екипи на терен, така и в спешните отделения.  Знаем как да разделяме потоците. Подготвени сме. Но никога няма да бъдем подготвени, когато започнат да идват твърде много пациенти в спешните кабинети и започват да се препълват Covid отделенията.“ Това каза пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.

„Хората не можаха да разберат, че събирането на много хора на едно място води до засилване на разпространението на инфекцията. Хората не можаха да разберат, че маските не ограничават свободата им, а ги пазят от заразата. Хората продължават да твърдят, че ваксините ограничават свободата им“, коментира д-р Кателиева.

Екипите са достатъчно. Друг е въпросът, че когато вълната стане по-висока и заразените станат повече от всички останали пациенти, нуждаещи се от спешна помощ, няма как да не страдат останалите, отбеляза Десислава Кателиева.

Тя отчита подобрение в организацията на системата, известяваща за свободни легла.

Има смисъл да има такива линейки само когато сме сигурни 100%, че пациентът е с положителен тест, а доказаните пациенти не са толкова много, поясни Кателиева относно идеята определени линейки да реагират само на Covid случаи. По думите й такива екипи биха имали смисъл само в големите градове.

Проблемът с парите за лекарите на първа линия ще съществува, докато не се актуализира бюджетът, посочи още д-р Кателиева.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евелина Бранимирова: Катастрофиралият самолет е учебно-боен

Катастрофиралият военен-транспортен самолет на Трета авиобаза в Граф Игнатиево е учебно боен, каза Евелина Бранимирова, медиен съветник на министъра на отбраната Атанас Запрянов. "Информацията е оскъдна, отменено е плануваното за утре авиошоу.  В момента на мястото работят колегите от Военна полиция и се води разследване", каза Бранимирова. Та..

публикувано на 13.09.24 в 14:22
Учебно-боен самолет L-39 катастрофира край трета авиобаза

Все още няма официална информация за екипажа на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39

От Министерството на отбраната определиха инцидента като достатъчно сериозен, без да съобщават каква е съдбата на пилота. Тренировъчният самолет L-39 се е разбил близо до базата при подготовка на утрешните демонстрации за авиошоуто, но министърът на отбраната Атанас Запрянов е отменил авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофата...

публикувано на 13.09.24 в 14:18

Близо 120 хил. декара треви и храсти са унищожени при пожари в област Монтана

Близо 120 хиляди декара със сухи треви и храсти и близо 2500 декара гора са унищожени при пожари в област Монтана тази година. Това беше отчетено ден преди професионалния празник на огнеборците.  24 горски пожара са гасили огнеборците в област Монтана досега, като са изпепелени близо 2500 декара.  През миналата година пожарите в гори са били само три,..

публикувано на 13.09.24 в 14:03

Гърция: Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа

Гърция е предупредила ЕС, че руските удари по украинската инфраструктура водят по повишаване на цената на електричеството в югоизточна Европа. Това пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на писмо, изпратено днес от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис до Европейската комисия. Цените на тока са достигнали критични нива и има нужда от спешен..

публикувано на 13.09.24 в 13:55

Удареният от руска ракета кораб в Черно море продължил курса си към Египет

Удареният вчера кораб в Черно море, натоварен със зърнени култури, е продължил безпрепятствено курса си към Египет. Търговският кораб, ударен от руска ракета в Черно море вчера, е собственост на гръцка компания. Това съобщават гръцките медии, като се позовават на няколко източника. Корабът" Ая" е превозвал жито и селскостопанска техника...

публикувано на 13.09.24 в 13:47
Глаевн комисар Александър Джартов

Пожарната отчете изключително трудни летни месеци – много пожари и бедствия

Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов отчете изключително трудни летни месеци, изпълнени с много пожари и бедствия.   При отбелязването на професионалния празник на пожарникарите - 14 септември, Джартов посочи, че това е краят на едно лято, изпълнено с тежки и сложни предизвикателства:  "Мисля, че голяма част от нашите съграждани..

публикувано на 13.09.24 в 13:40
Сергей Шойгу

Шойгу се срещна с Ким Чен-Ун

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу се срещна в Северна Корея с лидера Ким Чен-Ун, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции. Шойгу, който беше министър на отбраната на Русия до месец май пристига в Северна Корея, за която САЩ твърдят, че доставя боеприпаси и балистични ракети на Русия, в ключов момент от..

публикувано на 13.09.24 в 13:38