Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Бозуков обеща обезщетения на земеделци в Пловдивско, пострадали от градушка

| обновено на 30.08.21 в 16:53
Земеделският министър Христо Бозуков в Ръжево Конаре
Снимка: Радио Пловдив

Изпадали по земята и унищожени чушки , домати , патладжан и други земеделски култури видя в землището на пловдивското село Ръжево Конаре служебният министър на земеделието Христо Бозуков. Производителите,  чиято реколта беше унищожена преди ден от градушка, го заведоха да се запознае с пораженията, а часове преди това блокираха моста край Ръжево Конаре с настояване държавата да им изплати обезщетения.

Протестиращите поискаха също да бъде потърсена отговорност от тези , които са забранили  изстрелването на  ракети по времето, когато градоносните облаци са били над района. Близо 15 са засегнатите от ледените късове села на север от Пловдив.  Продукция за милиони е унищожена и сега гние на  хиляди декари , разказаха пред БНР отчаяните стопани.  

Служебният министър на земеделието обеща, че ще се получат обезщетения във възможно най-голям размер. Той увери, че ще се обърне внимание на всеки конкретен случай, защото производителите имат различни договори за реализация на продукцията си. По-различни са и положенията им за засаждане и семена на културите, които отглеждат.

Бозуков уточни, че трябва да се подават заявления в земеделските служби и допълни:

„Във възможно най-кратък срок направете заявленията до общинските служби „Земеделие“ днес или утре. Не оставяйте за края на седмицата, тези дни, първите дни, за да може да започне да се работи по въпроса, да идват на терен хората от службите, за да огледат нещата и да направят протоколите“.

Кремена Данева

Министърът не се ангажира, че стопаните ще получат 100-процентово обезщетение, както те настояват, но подчерта, че ще се търсят възможности компенсациите да са възможно максимални.

Запитан каква е причината да спре близо за час изстрелването на ракети, за да бъдат предотвратени евентуалните поражения от градушката, Христо Бозуков уточни, че паузата е била заради кацането в района на военен транспортен самолет от съюзническите сили.

Пострадали от градушка земеделци блокираха пътя от Ръжево Конаре към Калояново

Снимка: Радио Пловдив

Утре той ще се срещне и с представители на Министерството на отбраната и тогава ще се запознае с конкретните причини.

Христо Бозуков, заедно с производители от Ръжево Конаре, извърши оглед на поразените от градушката масиви край селото. Мостът, който беше блокиран от производителите, вече е освободен.

Още по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

В община Сапарева баня таксата за битови отпадъци догодина ще се увеличи

Такса "смет" в Сапарева баня се очаква да бъде увеличена догодина. Според кмета повишените разходите налагат увеличение на таксата до пет пъти. Причината е в увеличаващите се все повече средства за сметосъбиране заради многото туристи и строителството.  Годишно сметосъбирането в общината се дофинансира с около 500 хил. лева. Община..

публикувано на 06.10.24 в 16:45

Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак атакува израелски цели

Още една групировка е извършила атаки по израелски цели. Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак, която е съюзник на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщи, че е изстреляла дронове срещу три цели на окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия, предаде Би Би Си. Малко преди това израелският министър на отбраната Йоав..

публикувано на 06.10.24 в 16:14

Жители на с. Бреница на протест, затвориха участък от пътя Кнежа - Долни Дъбник

Жители на плевенското село Бреница затвориха днес участък от пътя Кнежа – Искър – Долни Дъбник в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването. Те се събраха на изхода на Кнежа в посока Плевен. По този начин жителите на Бреница искат да се обърне внимание на техния проблем с безводието, който е от години. Те издигнаха плакати с призиви "Искаме..

публикувано на 06.10.24 в 15:58
Аналена Бербок

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди..

публикувано на 06.10.24 в 15:21