Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните министри от Г-20 подготвят пакт за националните здравни системи

Снимка: БГНЕС

Днес е вторият ден от срещата на министрите на здравеопазването от Г-20 в Рим. Провежда се под председателството на Италия с фокус решаване на въпросите породени от пандемията и повишаване нивото на сътрудничеството и солидарността срещу глобалните здравни предизвикателства.

"Има условия за създаване на "Римски пакт" за укрепване на националните здравни системи и за създаване на условия ваксините да са право на всички, а не привилегия за малцина", каза за медиите в кулоарите след първия работен ден на Г-20 здравният министър на Италия Роберто Сперанца. Той изрично подчерта, че държи "за консолидирането на националните здравни услуги и ако човек е болен, да бъде лекуван независимо от икономическото му състояние, мястото където е роден и от цвета на неговата кожа". Това означава още разширяване на националните здравни услуги, както и да се инвестира повече в тях в защита на универсалните функции на националните здравни служби, уточни още министър Сперанца. 

Г-20 обсъжда също подхода "Единно здраве", който обхваща здравето на хората, на животните и на околната среда в една цялостна концепция, както и други глобални здравни въпроси. Срещата приключва днес с приемането на Декларация за здравето. 

Очаква се заключително изказване на министър Сперанца, под чието ръководство се провежда тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Новозаразените с коронавирус за последното денонощие са 488

488 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 4% от направените 12 151 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.  Най-много са новите случаи в София - 88, следват..

публикувано на 06.09.21 в 01:32

Над 220 милиона са заразените с коронавирус по света, починалите са над 4,5 млн.

Новият коронавирус е убил най -малко 4 560 565 души от появата на огнището в Китай през декември 2019 г., според данни от официални източници, събрани от AФП. Най-малко 220 278 710 са регистрирани случаи..

публикувано на 05.09.21 в 15:46
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мехмед Дикме

Мехмед Дикме: Електоратът на ДПС излиза от черупката, в която беше затворен

"Аз съм изненадан. Не съм очаквал толкова висок резултат и съм впечатлен." Това заяви за резултата на ДПС – Ново начало Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието и бивш депутат от ДПС. Според него изборните резултати дават пълно основание на..

публикувано на 28.10.24 в 08:27

При обработени 60% от протоколите: ГЕРБ-СДС е първа сила в Монтанско

ГЕРБ-СДС е с най-много гласове в област Монтана при обработени 60% от изборните протоколи. 6700 гласа има ГЕРБ-СДС в област Монтана при обработени 60% от протоколите от 12-ти многомандатен избирателен район. Това прави малко над 26 на сто от..

публикувано на 28.10.24 в 08:24

При 88,09% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново..

публикувано на 28.10.24 в 07:58
Гласуване в  Бурса

Кои са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори?

Ще бъдат ли припознати изселниците ни в Турция от всички партии и ще ги възприеме ли българското общество като хора, които могат да играят роля за положителната връзка между страната ни и турската държава? Това са големите въпроси, на които..

публикувано на 28.10.24 в 07:56

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според..

публикувано на 28.10.24 в 07:50
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът..

публикувано на 28.10.24 в 07:43