Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучешка радост: торти, чийзкейк и бира за лаещи четириноги

Как се правят сладкиши за най-добрия приятел на човека - Василена Тодорова ни въвежда в животинския гурме свят

"Ще напуснеш работата си в корпорация, за да правиш бисквити за кучета?! Ти добре ли си?!" С тази реплика преди години изпращат от работното й място Василена Тодорова. Това не повлиява на мотивацията й и тя не се отказва от идеята си - да направи пекарна за лакомства за кучета.
 
Василена: "Идеята всъщност не е моя, нито е нещо страшно иновативно. Ровех се в интернет и видях, че има кучешка пекарна в Словения. Тогава бях във време, в което правех нещо, което не ме удовлетворяваше. Така че простo си казах - това ще го направя!"  "Никой не знаеше какво е това, много хора не ме разбираха и не вярваха в това нещо, но всъщност си заслужава", продължава Василена.

Злояд френски булдог дава импулс на идеята

Никоя "щура" идея не става без подкрепа. В случая тя е дошла най-вече от собствениците на кучета, както и от хора, които се занимават с подобен бизнес - подаръчни кутии за кучета. Днес вече кучешката пекарна разчита на подкрепата на своите клиенти и фенове.

Началният импулс обаче идва от четириногия любимец на Василена - френският булдог Арни, описван от нея като "адски злояд". Тя му приготвя различни неща вкъщи, защото Арни в един момент спира да яде гранулирана храна. Той подтиква стопанката си да проучи какво друго могат да ядат кучетата освен гранули и как може да им се направи живота по-вкусен и същевременно по-полезен.

Бисквитка с пилешко и ягоди? АМ - БАУ! 

Оставяме приказките за малко и се насочваме към бисквитите, защото гост-интервюиращата и главна дегустаторка - унгарската визла Ети е с нас и вече е нетърпелива. Да видим и да вкусим от домашните кучешки бисквити.

Кучешките бисквити, които правят в пекарната


Василена: "Бисквитките са запазената ни марка. Те бяха първото нещо, с което започнахме. Правят се изцяло със съставки, които са годни и за хора. Имаме микс от брашна - оризово и пълнозърнесто, овесени ядки. Имаме клиенти, които взимат "малко от тия за мене и от тия с тиква за кучето". Имаме с магданоз, с кокос, с канела". 
Пилешко и ягоди; пилешко, грах и магданоз. Не сме свикнали да даваме на кучето кокос и ягоди. Но пък дегустаторката Ети даде положителен отзив - бисквитката изчезна за две стотни от секундата. Интервюиращите и те опитаха (цялото преживяване чуйте в прикачения звук)

Вълче меню и кучешка бира

Василена: "Кучето си е хищник, макар, че е сред хора от доста години и макар че яде гранули от доста години. Месото трябва да присъства в менюто им, защото все пак са произлезли от вълците. Въпреки че в днешно време не изглеждат като тях, отвъртре са си същите. Най-доброто за едно куче си остава месото."

Бира за кучета - с пилешко и с телешко
Хапването - добре, но си трябва нещо и за пиене. В пекарната на Василена се продава кучешка бира. Да, съвсем истинска - произведена в Белгия. Имаме два варианта - с пилешко и с телешко. Не я опитахме - нито ние, нито Ети, но Василена ни обяснява, че идеята е лакомство за забавление. Може би повече на хората, отколкото за кучатата.

Торти, чийзкейк и баунита за четириноги

Идваме си на думата (или направо на тортата) и отиваме в кухнята, където се случва магията. Василена: "Основната ни идея е да предлагаме лакомства за кучета, които приличат на човешки. В това им е чара - кучетата се радват на вкуса, а хората на вида."

Кухнята изглежда съвсем като човешка - има миксер, котлон, фурна, тавички с различни форми. Овесени ядки, пълнозърнесто брашно от ориз, месо, яйца, крема сирене, кисело мляко, кокосово масло - това са в общи линии съставките за кучешките торти.



Предлагат се няколко вида, по избор на клиента. Може да се конфигурира по цвят, форма и надпис. "Не можем да правим много обемни неща, защото не ползваме захар. Ограничени сме заради материалите, с които работим. Това ни прави по-креативни." Тортите стават за ядене и от хора, но Василена не ни ги препоръчва заради пастета от пилешки дроб между блатовете, който не всеки ще може да понесе като вкус.

Всичко за кучешките торти, за здравословната храна за лаещи четириноги и съвети за това как да ни разглезваме прекалено - може да чуете в звуковия файл. Разгледайте и галерията ни за още образи и преживявания от Кучешката пекарна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08