Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК прие рамката за зелените облигации

Снимка: архив

Европейската комисия прие рамка за зелени облигации след независима оценка, като по този начин е направена стъпка към издаването им на стойност до 250 млрд. евро. Това е около 30 на сто от общата стойност на плана за възстановяване "Следващо поколение ЕС".

Рамката позволява на тези, които ще инвестират в тях, да бъдат уверени, че мобилизираните средства ще се използват за зелени проекти и че Европейската комисия ще информира за тяхното въздействие върху околната среда.

Очаква се първите облигации да бъдат емитирани през октомври. Комисията също така преразгледа плана си за финансиране на възстановяването на тази година и потвърди намерението си да емитира дългосрочни облигации за около 80 млрд. евро, които да са допълнени от още 10 млрд. краткосрочни книжа с падеж под една година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Дуров

Телеграм: Павел Дуров няма какво да крие

Социалната платформа Telegram публикува официално изявление във връзка с ареста на основателя и Павел Дуров.   В него се посочва, че Теlegram спазва законите на Европейския съюз, включително Закона за цифровите услуги, а правилата за модериране отговарят на стандартите в отрасъла. Това съобщи "Комерсант". Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 08:52

Украйна зове Беларус да изтегли войските си от общата граница

Украйна заяви, че Беларус струпва войници по общата им граница и призова Минск да ги изтегли. Украинското външно министерство предупреди съседната страна да не допуска "трагични грешки" под натиска на Москва. Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри"...

публикувано на 26.08.24 в 08:50

Кои авиокомпании отменят полетите си до Тел Авив

 Заради напрежението в Близкия Изток, френската авиокомпания "Ер Франс" спря полетите си до Тел Авив.  Самолети няма да летят и днес до тази дестинация, а кога полетите ще бъдат възстановени ще стане ясно след анализ на ситуацията, съобщиха от превозвача.  Германската авиокомпания - "Луфтханза" обяви, че удължава до 30 септември..

публикувано на 26.08.24 в 08:48

"Хамас" обяви и новите израелски условия за примирие в Газа

 От палестинското радикално движение "Хамас" обявиха, че отхвърлят новите израелски условия за примирие в ивицата Газа.  По-рано ливанската групировка "Хизбула" изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел, докато израелски изтребители атакуваха обекти в Ливан.   Съединените щати увеличават своите военни сили в Близкия изток при нарастващото..

публикувано на 26.08.24 в 08:45

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се..

публикувано на 26.08.24 в 08:42

Частично бедствено положение в Дупнишко заради пожара в Рила

Кметът на Дупница Първан Дангов обави частично бедстмено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Д-р Николай Христов: Телемедицината не е за профилактика и масов скрининг

Медицината от разстояние не е нещо ново, но това се възприема като решение, панацея на всички проблеми в здравеопазването в България в областта на доболничната помощ. Това заяви пред БНР общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов. Телемедицината е с малък обсег в областта на медицинските услуги – използва се в много..

публикувано на 26.08.24 в 07:43