Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отразяват Covid мерките на бизнеса във Велико Търново

Снимка: Ани Петрова

Новите ограничителни мерки не се приемат от засегнатите сектори във Велико Търново. Ресторантьори, собственици на фитнес и детски центрове, както и таксиметрови шофьори предупреждават за масови фалити.

Във Велико Търново повече от половината от брутния вътрешен продукт се генерира от туризма и услугите. И докато най-големият музей на открито – крепостта Царевец, ще продължи да работи, както и музеите, и театрите с по-намален капацитет, останалата част от туризма – заведенията, отново са с рестрикции, които свеждат капацитета им на 30 %, а нощните клубове и дискотеките затварят.  

Мерките на държавата са неадекватни, коментира в "Преди всичик" Димитър Манолов, собственик на верига от ресторанти и дискотеки във Велико Търново: 

„Искаме преди да се случат каквито и да е било забранени мерки, да има адекватна реакция и компенсации от държавата – по какъв начин тя ще компенсира служителите ни, по какъв начин ще компенсира бизнеса и тогава вече да бъдат обявявани каквито и да е било мерки, защото тези мерки, които са въведени към днешна дата, означават, че голяма част от обектите трябва да затворят. Година и половина ние сме изкупителната жертва на тази ситуация“. 

Собственици на заведения организират национален протест в София

Собственици и работещи в заведенията във Велико Търново бяха сред първите, които излязоха на протести срещу новите ограничения с едно искане – да продължат работа:  

„Искаме справедливост в ограничението на мерките, да работим без ограничения, без задължителни ваксини към нас и към клиентите“. 

„Не искаме да има затваряне, не искаме да си губим работата. Винаги има риск, правителството винаги може да ни затвори. Надяваме се да оцелеем. Всичко е в техните ръце, ама в момента е в нашите“.


И докато ресторантите продължават работа с намален капацитет, детските и парти центрове затвориха. Това е подигравка с бизнеса, коментира собственичка на детски център: 

„Нас ни затвориха съвсем. Не мога да го разбера при положение, че сега училищата  ще започнат да работят присъствено, там децата ще бъдат по 30 деца в клас. Те ще бъдат заедно, обаче в детски център не могат да дойдат. Няма да издържим. Това е трети път. Няма как да стане, още повече ние имаме персонал, имаме кредити. Не очакваме никаква помощ от никого. Изобщо държавата се подиграва с нас. Това е гавра!“.  

С 30 % от капацитета си работа продължават фитнес центровете. С всяко затваряне и отваряне клиентите намаляват, колеги вече фалираха", сподели пред БНР Крум Митев, собственик на една от най-старите фитнес зали във Велико Търново. Ползвал е от компенсационните мерки при предишните затваряния, но сега не е оптимист за развоя на ситуацията:  

„Аз лично стоя без печалба от година и половина, но това нещо не може да продължи безкрай. Имаме фитнес, който затвори след втория локдаун. В нашата работа едно такова затваряне не е като кафенето да затвори.  Хората си правят някакви планове, гонят някакви резултати, а в един момент някой казва затваряме или капацитетът намалява, на тези хора всичко им се обърква. Другият проблем е тази несигурност – работиш, страх те е да инвестираш, защото не знаеш какво ще стане, не можеш да си плануваш нещата“. 

ЕПА/ БГНЕС

Ограничителните мерки водят до драстично намаление в работата на таксиметровия бранш, коментираха Йордан Стайков, който от 40 години кара такси във Велико Търново, и колегата му Светлозар Стефанов, таксиметров шофьор от 3 години: 

„Няма работа, никой не ни дава допълнителни някакви средства. Кого да возим? Един по един изчезваме. За 40 години в бизнеса такива криза не е имало“, казва Стайков. 

  Засегнатите бизнеси във Велико Търново от новите ограничителни мерки предупреждават, че продължават с протестите.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви..

публикувано на 17.07.24 в 15:03
Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът, обхванал 200 дка борова гора в Невестинско, е локализиран

Локализиран е пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилските села Ваксево и Фролош, съобщиха за БНР от Областната дирекция на полицията. На терена са над 50  пожарникари и горски работници, които гасиха и през нощта. Обхваната площ е около 200 декара. Горски пожар в Невестинско Пожарът е на много труден, почти..

публикувано на 17.07.24 в 14:42
Виолета Иванова

Виолета Иванова: Продължаваме да работим за МРЗ около 1100 лв., за да бъде включена в Бюджет '25

Имаме промяна в трудовото законодателство и е фиксирано, че минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е 50% от средната. Ориентировъчно тя ще бъде около 1080 - 1100 лв. за 2025 г. , дори да не се транспонира европейската директивата за адекватна работна заплата. Това обясни Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и..

публикувано на 17.07.24 в 14:40

КЗП изтегля от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с форма на детска играчка и с различни аромати и изображения на плодове, включително праскова и..

публикувано на 17.07.24 в 13:58

Премиерът призова собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев отправи апел към собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната: "Земевладелци и собственици на строителни фирми, които имат едра техника, при тяхно желание и те да се включат в помощта за гасенето на пожарите, при пълната координацията на..

публикувано на 17.07.24 в 13:53
Светослав Терзиев

Какво да очакваме от новия състав на ЕП?

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат начело на Европейския парламент. Какво да очакваме от новия състав на ЕП? До момента изглежда, че има някакво единомислие в големите групи , обясни пред БНР журналистът Светослав Терзиев. Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП Първи дебат в новия..

публикувано на 17.07.24 в 13:43

Емилия Милчева: Да изискваме честност от политиците и промяна в начина на правене на политика

България има нужда задължително от коалиционно правителство, защото и следващите парламенти ще са силно фрагментирани. България не е изключение от надигащата се крайно дясна вълна в ЕС . Но ние трябва да изискваме от политиците честност и откровена комуникация.  Това коментира журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева в интервю..

публикувано на 17.07.24 в 13:38