Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият служебен министър Даниела Везиева прие поста от предшественика си Кирил Петков

| обновено на 16.09.21 в 12:13
Петков посреща Везиева пред министерството
Снимка: Наталия Ганчовска

Даниела Везиева прие поста на министър на икономиката от предшественика си Кирил Петков. Везиева е досегашен съветник на министъра на икономиката и заместник-министър на икономиката в периода 2014 - 2017 година.  С опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност.

Снимка: БГНЕС

При поемането на поста днес тя пое ангажимент за диалог с бизнеса, посочвайки че „промяната ще продължи“:

"Предшественикът ми провеждаше политика, която беше част от общата политика на служебния кабинет. Така че в този смисъл, да, политиката на служебния кабинет ще продължи в посока на промяната - осветляване на нарушенията, какво бихме могли още да дадем на бизнеса, как бихме помогнали, как да облекчим административни процедури, ред такива малки стъпки".

Новият служебен министър заяви, че ще се стреми да оправдае гласуваното доверие:

„Първите стъпки ще са следващите на всичко това, което ние започнахме – проверките, които започнахме,… да наложим управление, което е базирано основно на законността и на прозрачността. Освен това  ще ни предстои да направим един анализ как средствата от европейските фондове, които бяха дадени в последните 4 години, са се отразили на житейския стандарт на българина“.

Даниела Везиева определи като предизвикателство подготовката на новият бюджет за следващата година 

"Не е лека задача. Правенето на бюджет по принцип изисква много нови програмни политики, обхващане на всички тях  и така нататък, това е дълга процедура. Естествено, че е предизвикателство предвид на това, че няма работещ парламент", коментира пред медиите новият служебен министър на икономиката. 

Даниела Везиева прие поста на министър на икономиката от предшественика си Кирил Петков/ Снимка: БГНЕС

Даниела Везиева

е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор по икономика НВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г.

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.

Работила е като началник-отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образованието в Русе.

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката.

От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.

Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност.

От 18 май 2021 г. досега е съветник към министъра на икономиката.

Владее английски и руски език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47
Болницата на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г.

"Хизбула" обвини Израел за смъртоносния инцидент с експлодирали пейджъри в Ливан

Тайванската компания Gold Apollo отрече да е произвела пейджърите, които се взривиха вчера в Ливан. Според някои информации в устройствата е имало експлозиви, детонирани дистанционно в координирана операция. Най-малко девет души загинаха, а ранените са близо 3000. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с..

публикувано на 18.09.24 в 07:44

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР за Деня на независимостта

С празничен концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио започват честванията за Деня на независимостта. Довечера от 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и балет радиосимфониците с главен диригент Константин Илиевски ще представят сюита от балета „Нестинарка“ на Марин Големинов и Третия цигулков концерт на Николо Паганини. Солист..

публикувано на 18.09.24 в 07:40

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с..

публикувано на 18.09.24 в 07:34

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ, загинали са двама души, съобщиха украинските въоръжени сили. През нощта Украйна изстреля..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери,..

публикувано на 18.09.24 в 07:22