Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлес Пучдемон е бил арестуван в Сардиния

Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианската полиция арестува в Сардиния бившия премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, който от 2017 година се укрива в чужбина. Задържането му е на базата на издадената европейска заповед за арест.

Карлес Пучдемон избяга от Испания в Брюксел веднага след провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през октомври 2017 година заедно с още пет негови съветници. На 25 март 2018 година Пучдемон бе задържан на границата между Дания и Германия от граничните власти и остана 13 дни в ареста, докато германският съд реши, че няма основателна причина и го пусна под гаранция от 75 хиляди евро. Заедно с Тони Комин и Клара Понсати през май 2019 година бяха избрани за членове на Европейския парламент и получиха имунитет. 

На 9 март тази година по искане на Испания Европейският парламент свали имунитета им, а на 31 юли Съдът на Европейския съюз им го отне окончателно след дълго обжалване от тяхна страна. Сега италианските власти са арестували Пучдемон на базата на Европейска заповед за арест, издадена от съдията от Върховния съд на Испания Пабло Ларена. 

Адвокатът му обвини Испания, че "провокира ареста на член на Европейския парламент от страна членка на Европейския съюз" и заяви, че "арестът му ще продължи няколко часа, но срамът на Испания ще остане в историята".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Карлес Пучдемон

Европейският съд отне имунитета на Карлес Пучдемон

Съдът на Европейския съюз отне парламентарния имунитет на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и на евродепутатите Тони Комин и Карла Понсати, които избягаха от испанското правосъдие в Белгия и Шотландия. Решението идва, след като на 2..

публикувано на 31.07.21 в 02:53
Пучдемон в началото на срещата с лидери на свободните каталунски сепаратисти в Каса де ла Република Каталана във Ватерло, Белгия, 7 юли 2021 г.

Националният съд на Испания оправда гардовете на Карлес Пучдемон

Испанският Национален съд оправда двамата агенти от Каталунската полиция, които са придружавали бившия регионален премиер Карлес Пучдемон по време на ареста му в Германия през 2018 година. Според съдията по делото действията им не представляват..

публикувано на 26.07.21 в 10:42
Карлос Пучдемон

Карлос Пучдемон и Пере Арагонес се споразумяха за коалиционно правителство в Каталуния

„Републиканската лява партия на Каталуния” на Пере Арагонес и „Заедно за Каталуния” на Карлос Пучдемон постигнаха през уикенда споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Това се случва 3 месеца след предсрочните парламентарни избори в..

публикувано на 17.05.21 в 17:24
Карлес Пучдемон пред ЕП преди първото му участие като евродепутат

Пучдемон стана официално евродепутат

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон пристигна днес в Европейския парламент и обвини Испания в неспазване на върховенството на закона. След като Съдът на Европейския съюз обяви, че той може да заеме мястото си като евродепутат,..

публикувано на 13.01.20 в 16:48
Карлес Пучдемон

Испанският съд поиска ЕП да свали имунитета на Карлес Пучдемон и Тони Комин

Испанският Върховен съд поиска официално Европейският парламент да свали депутатския имунитет на каталунските сепаратистки лидери Карлес Пучдемон и Тони Комин, предаде Ройтерс. Съдът запазва искането си към белгийските власти да арестуват и предадат..

публикувано на 10.01.20 в 19:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му...

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма,..

публикувано на 19.09.24 в 09:55

Веселина Ралчева: От 30 процедури има една, отговаряща на наредбата за биопродукти

Оказва се, че в България всеки може да си направи процедура за обществена поръчка, която не отговаря на закона, да си я довърши, да си сключи договор и да я изпълни, както си е наумил. Това констатира Веселина Ралчева от Асоциацията на..

публикувано на 19.09.24 в 09:53
Екатерина Захариева

НС освободи Екатерина Захариева като депутат

Парламентът прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат.  Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и..

публикувано на 19.09.24 в 09:44
Кирил Вътев

Кирил Вътев: Трябват спешни мерки - земеделието и храните да станат национален приоритет

" Ако държавата продължава по този начин, до края на 2025 г. ще се разпадне. Това е абсурдно ".  Това заяви пред БНР бившият министър на земеделието Кирил Вътев. Коментарът му бе във връзка със заседанието на земеделската комисия в парламента, която..

публикувано на 19.09.24 в 09:36