Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците гласуват на местни избори

Подготовка за вота в Рим, 1 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес и утре в Италия се провеждат местни избори. Ще гласуват над 12 милиона италианци в над 1300 общини.

Ще бъдат избрани кметове на Рим, Болоня, Милано, Неапол, Торино и Триест, които са главните градове на шест области, както и в 14 града, които са центрове на провинции като Новара, Беневенто, Римини и др. В област Ломбардия ще се гласува в най-много общини - 236.

От тях най-малко гласоподаватели има в селището Мортероне - само 34 души. Най-много са в столицата Рим - над 2 300 000.

На остров Сицилия през тази година бе сформирано от 8 махали селището Милишеми и там ще се гласува за първи път.

От общо 145 кандидати за кмет в главните и по-големи градове само 25 са жени.

Областен управител се избира само в Калабрия.

От политическа гледна точка в надпреварата Демократическата партия на места е в съюз с движението Пет звезди, което се представя отделно и със свои кандидати. Десните политически партии чрез кандидатите освен индивидуално са и в различни съюзи по между си. Конкуренция представляват и гражданските листи в малките населени места.

Вотът започва днес в 7 часа и ще приключи в 23 часа местно време и ще продължи утре от същия начален час до 15 часа следобед.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Решението на поскъпването на тока и газа е на енергийния регулатор АРЕРА.

Токът в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие

Електрическата енергия за домакинствата в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие, а цената на природния газ се увеличава с 14,4 на сто, обяви енергийният регулатор АРЕРА, предаде Ройтер. Това става в резултат на „изключителната..

публикувано на 29.09.21 в 10:48
Премиерът на Италия Марио Драги

Италия с мерки за 3 милиарда евро срещу поскъпване на газ и ток

Италианският премиер Марио Драги обяви мерки на стойност 3 милиарда евро за ограничаване ръста в цените на газа и електроенергия на фона на общото поскъпване на енергийните продукти в Европа. Освен това правителство не възнамерява да вдига..

публикувано на 23.09.21 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на..

публикувано на 17.09.24 в 19:26