Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на зимата - дефицит на дърва за огрев в страната и печалби на дървопреработвателите навън

От Агенцията по горите са готови с предложения за минимизиране на нелоялни практики в бизнеса с дървен материал

Снимка: СИДП

Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургаско. Цената е повишена от средата на месеца, а с първите по-хладни дни зачестяват и заявките. Те обаче се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора, които да режат и товарят дървата в камионите, разказа търговецът Велизар Василев пред БНР - Бургас.

Александър Дунчев

Като дърводобив тази година от горите излиза повече дървесина, отколкото миналата. Не би трябвало дефицитът да идва от самия дърводобив, каза пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

Нашите предприятия, които произвеждат, издърпват цялата дървесина, защото има голямо търсене на международния пазар, поясни Дунчев в предаването „Преди всички“.

„В момента има огромно търсене на международния пазар не само на необработена дървесина, но и на продукти от дървесина. Голяма част от нашите дървопреработватели в момента имат много добър отворен пазар и търсят, засмукват от пазара всичката налична дървесина да я преработват и с висока добавена стойност я изкарват като готов продукт на международния пазар.“

Ако държавата предоставя на местното население дървесина на цена около 50 лева на кубик с доставката, то предприятията вече са готови да плащат по 20-30% отгоре, с което завишават тази цена и всички дърводобивни фирми са по-склонни да карат към големите преработватели, вместо на местното население , подчерта Александър Дунчев, като уточни, че това е така от началото на годината.

„Местни хора още от пролетта споделяха: чакат си дървата – няма ги, няма ги. Фирмите се оправдават, че първо ще закарат на големите преработватели.“

Снимка: БГНЕС

Самият износ на необработена дървесина не е големият проблем, категоричен е Дунчев.

Много често почтеният бизнес не стига до тръжните процедури и става дума за „наши фирми“, заяви още Александър Дунчев.

В момента подобни реализират огромни печалби, защото в началото на годината са спечелили на много ниски цени кубик дърва, допълни Дунчев.

„Държавата януари е продала цялата дървесина за добив. Половината дървесина в България се продава на корен. (…) Много често това води до страхотни нарушения. Два пъти повече нарушения се допускат, когато фирмата е закупила дървесината още на корен, като дърво в гората. Тя си сече повече, отколкото трябва, защото там контролът вече е занижен заради тази схема.“

Възможността първо да предоставим на местното население вече е изгубена, каза Александър Дунчев. От думите му стана ясно, че дърводобивните фирми решават на кого да дадат и дават първо на преработвателните предприятия.

„И това ще го променим. Готвим пакет от мерки.“

„Ако искаме държавните гори и държавните горски предприятия да реализират и публични функции, освен чисто търговски, трябва да гарантираме финансовата стабилност на тези предприятия, не да продават на под пазарни цени на местно население. Вероятно трябва през социални фондове да се субсидира местното население и то да си купува на реална пазарна цена дървесината“, коментира Александър Дунчев.

До ден-два ще бъдат внесени предложения да се прекрати тази продажба на корен, която спъва горските предприятия да решават кога и какви количества да отиват за местното население.

Дунчев изтъкна, че на второ място следва да се прекрати неравнопоставеността между „големи наши фирми“ и малките и средни дърводобивни фирми, които често изобщо не могат да стигнат до дървесината.

Като мярка се планира конкуренцията между местните фирми да се отвори на областно ниво, защото сега са затворени на ниво община, където няколко фирми се договарят на ниски цени и правят „страхотни печалби за сметка на държавните горски стопанства и на местното население“, обясни шефът на ИАГ.

По думите му последният сигнал е от района на Велинград, където 20 фирми от региона се оплакват, че заради политически налагани ограничения се затваря кръгът на фирмите, които могат да участват в търговете, до 2-3-4 фирми, свързани с кметове и общински ръководства.

„И реално те печелят на едни начални цени, няма наддаване. Наддаването е няколко лева. Докато когато участват 20-30 фирми от цялата област, там цените скачат двойно-тройно и държавата печели много повече от ресурсите си.“

Още акценти по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28