Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Грешна е интерпретацията, че парите по Плана ще достигнат до всички граждани

Одобрението от Брюксел би трябвало да дойде до седмици, ако условията са спазени

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

"Одобрението от Брюксел би трябвало да дойде до седмици, ако Планът за възстановяване отговаря на условията, дадени от ЕК". Това каза пред БНР Зинаида Златанова, министър по европейските въпроси и еврофондовете в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.), преди това дългогодишен ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Тя допусна, че от правителството са провели вече интензивни преговори с ЕК и би трябвало Планът да е съгласуван с Брюксел, "но доколко е съгласуван с българския бизнес и с националните ни предпочитания - това е вече друг въпрос".

Тя подчерта, че все още не се знае какъв е финалният текст на Плана, който се внася в Брюксел:

"Поне аз не намирам качена финалната версия на специализирания сайт, там стои версията от юли месец. Предполагам, че е технически въпрос, но от обясненията, които получаваме от представители на правителството, можем да кажем, че е направено усилия този План да заложи облика на българската икономика в следващите 15-20 години. Това е хубавото в него, защото реформите, които служебното правителство обяснява, че е заложило, не са измислени от сегашните министри или от предишните министри на ГЕРБ, те са плод на дългогодишно настояване от страна на европейските институции". 

По думите ѝ голяма част от тези препоръки са отразени от този План за възстановяване и определи това като добро, за да може икономиката да бъде по-подготвена за зеления и за дигиталния преход. 

Златанова подчерта, че е много грешна и некоректна интерпретацията, че парите по Плана ще достигнат до всички граждани на страната:

"Говорим за стратегически реформи, които ще бъдат финансирани от тези средства и набор от стратегически проекти. Т.е. непосредствената щета, която Covid пандемията нанесе и нанася върху малките фирми, не могат да очакват, че те ще бъдат финансирани по този проект. Тук трябва нашето правителство да се погрижи за тях. Въпросът е, че стратегическите реформи трябва да бъдат също много бързо направени, а политиците много мразят да правят такива реформи. Средствата са важни, но още по-важна е политическата воля".

В предаването "Хоризонт за вас" Зинаида Златанова изказа притеснение относно съсредоточаването на средства от еврофондовете в определени фирми: 

"Чух бизнесмена и издател Иво Прокопиев, който в една медия обясни, че зад отделни проекти в Плана за възстановяване той провижда конкретни бизнесинтереси и едва ли не фирми. Такъв вид съмнения не би трябвало да има. Нямаме основания да не му вярваме, той е собственик на голяма медийна група и има много информация, а е и един от най-успешните български бизнесмени, т.е. има поглед в бизнеса. Аз бих го призовала да говори с имена и да говори веднага". 

Няма натиск върху България, а има световни тенденции, които се знаят отдавна - така тя коментира предстоящото извеждане от експлоатация на въглищните технологии:

"Това не е нещо, което нашите политици разбират днес, за това се говори от 20 години. В момента говорим за спасяване на технология, която е на повече от 100 години".

Интервюто на Даниела Големинова със Зинаида Златанова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Данните до този момент сочат спад..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи на този поток, в който се движи нашата страна. Това е възможно ".  В това е категоричен..

публикувано на 01.10.24 в 08:56

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни места там ще превали дъжд. Ще духа умерен, временно силен вятър от..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07