Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват „синята зона“ в София от 1 декември

Снимка: Столична община

От 1 декември ще бъде разширена „синята зона“  за платено паркиране в София, която ще обхване пограничната „зелена зона“. Това предвиждат промени в Наредбата за организацията на движението в столицата, съобщи зам.-председателят на комисията по транспорт в СОС Зафир Зарков.

„Синята зона се разширява в пограничните зони на сегашната в районите „Оборище“, „Средец“, малка част от "Триадица" и „Възраждане“. Нарастването е с около 7000 места от зелена в синя, с което общата бройка на местата в синя зона ще бъде около 12 000. Годишният абонамент на всички заплатени към момента на влизане на промените в наредбата до изтичането на съответно заплатените за зоните ще бъде признат и няма да е необходимо някакво действие от страна на живущите“.

Предвижда се да бъде намален режимът „служебен абонамент“ до 5 места за административен адрес и изцяло да отпаднат безплатните 3 места за паркиране на държавни и общински институции.

Промените в Наредбата ще бъдат разгледани и гласувани на днешното заседание на Столичния общински съвет. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Опра Уинфри даде подкрепата си за Камала Харис

Прочутата телевизионна водеща Опра Уинфри се превърна в изненадата на третия ден на конгреса на Демократическата партия в Чикаго, след като излезе на трибуната и даде подкрепата си за кандидата за президент Камала Харис.  Това беше първото появяване на Опра Уинфри на конгрес на демократите, въпреки че тя е известна със своята подкрепа за..

публикувано на 22.08.24 в 07:35
Палестинците оглеждат щетите след нападение на израелската армия в лагер в зона, предназначена за разселени хора в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 27 май 2024 г.

Израел разгроми бригадата на "Хамас" край Рафах

Израел е разгромил бригадата на "Хамас" в района на Рафах в южната част на Газа. Това обяви израелският министър на отбраната Йоав Галант при посещение в района край границата с Египет, предаде БТА като се позова на ДПА. Унищожени са били и над 150 тунела, каза Галант и добави, че е инструктирал военнослужещите да се съсредоточат върху..

публикувано на 22.08.24 в 07:30
Володимир Зеленски

Украйна укрепва военните си сили в източната част на страната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че се укрепват военните сили в източната част на страната срещу руското настъпление. Има съобщение за нови руски атаки срещу Одеса. Парламентът на Украйна прие закон, фактически забраняващ дейността на едната от православните църкви, свързана с Московската патриаршия. Украинската армия е е..

публикувано на 22.08.24 в 07:30

Идентифицирани са четири от жертвите при потъването на яхтата край Палермо

Идентифицирани са четирима от от изчезналите при потъването на ветроходната суперяхта "Bayesian" в морския участък край Палермо.  Плавателният съд потъна в резултат на торнадо в понеделник сутринта. На борда му имаше 22 души, от които бяха спасени 15. Идентифицирани са английският банкер и президент на "Morgan Stanley International" Джонатан..

публикувано на 22.08.24 в 05:12
Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора. Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в..

публикувано на 21.08.24 в 21:06

Пореден протест срещу ремонтите на ул. "Опълченска" в София

Десетки жители на столичния район "Възраждане" излязоха на пореден протест срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска".  Повече от месец хората изразяват недоволство от обявеното изсичане на дърветата заради предстоящото разширение на пътното платно.  Протестиращите се отправиха на шествие като за кратко блокираха ключови кръстовища в района..

публикувано на 21.08.24 в 20:36

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен коридор. Обстановката вече е спокойна.

публикувано на 21.08.24 в 20:15