Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти във Великобритания призоваха британците да си поставят трета доза срещу Covid-19

Саджид Джавид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на здравеопазването Саджид Джавид призова възрастните и уязвимите да си поставят трета доза ваксина възможно най-скоро, за да се избегне локдаун по Коледа.

„Хората трябва да получават бустер ваксина в рамките на общонацоналната мисия за избягване на въвеждане на ограничения за коледния период“, изтъкна Саджид Джавид. До момента почти 10 милиона британци са с три дози ваксина, което е „феноменално постижение“, по думите на здравния министър. Но около 30% от тези над 80 години и 40% от хората над 50 години още не са си поставили бустер ваксина, показват данните на правителството.

Коментарите на министъра идват в момент, когато националното здравепозване се подготвя да поканиоще 3 милиона за трета доза през следващата седмица. Бустер ваксини са на разположение за всички, които са над 50 години, за здравните работници на първа линия и служителите в домовете за социални грижи,както и за онези над 16 години, които имат сериозни здравословни проблеми.

По предписание третата доза трябва да се постави след изтичането на 182 дни или 6 месеца от втората доза.

„Знаем, че имунитетът започва да отслабва след 6 месеца, особено при възрастните и уязвимите, така че третата доза ще им помогне да засилят защитата си и да оцелеят през зимата“, каза Саджид Джавид. Министърът призова също и за по-голяма активност за ваксиниране срещу сезонните грипове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене в комисия: Да се отложат новите правила за такса смет

Комисията по бюджет и финаси в парламента прие на първо четене предложението на ГЕРБ да се отложи с една година новият механизъм за формиране на таксата за битови отпадъци на принципа: "Замърсителят плаща". Промените в Закона за местните данъци и такси трябва да влязат в сила от 1-ви януари 2025 година и ако бъдат отложени, България ще подлежи на санкции..

публикувано на 12.09.24 в 16:13

В ЦИК е получено писмо от министър Росен Карадимов с предложения за провеждането на машинния вот

В Централната избирателна комисия е получено писмо от министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов относно предложения за подобряване на правилата и процедурите по гарантиране на провеждането на прозрачен, демократичен и добре организиран машинен вот - това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.  Тя допълни, че за изпращането на това..

публикувано на 12.09.24 в 16:08
Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер

Германия възстановява контрола по сухопътните си граници

Германският вътрешен министър Нанси Фезер настоява за реформи на Дъблинското споразумение за миграцията. В писмо до ЕС тя оповестява официално връщането от понеделник на контрола по сухопътните граници на Федералната република. Германия е принудена да затегне контрола по границите си заради претоварване на общините и нарасналата опасност от нови..

публикувано на 12.09.24 в 16:02

ВАС отхвърли жалбата на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за изборите

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера..

публикувано на 12.09.24 в 15:52
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Независимостта на ЕЦБ от политиката трябва да се върне, делът на еврото падна

Еврото, като дял от валутните резерви в световен план беше стигнало почти 25%, днес е 19%, защото всички се притесняват, че Европа може геополитически, заради някакво решение, да ви замрази парите. Цялото това нещо е опасно, то руши Европа и тя действително не е конкуретоспособна. Това предупреди финансистът Кузман Илиев, създател на..

публикувано на 12.09.24 в 15:49

Безплатните учебници вече са в училищата

Безплатните учебници до 12 клас вече са в училищата. Това каза служебният министър на образованието Галин Цоков. Четири дни преди началото научебната година министърът обяви, че в над 20 училища ремонтите все още продължават:  "Учебниците са доставени до началото на учебната година във всички училища. В малко над 20 образователни институции учениците ще..

публикувано на 12.09.24 в 15:47

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Парламентът даде зелена светлина на работата на вендинг машини за лекарства, които се изписват без рецепта, предложението на партия "Възраждане" бе прието на първо четене с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, ИТН, "Възраждане", БСП, ПП-ДБ се въздържаха, ДПС бяха против...

публикувано на 12.09.24 в 15:43