Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велко Милоев: ЦИК дава неадекватни инструкции къде да се поставят допълнителните 228 машини

Тези машини са били предназначени да преминат транзитно през България, каза Милоев

Велко Милоев
Снимка: Спас Крайнин

Има ли втори Костинброд седмица преди изборите? Как изглежда наличието на 228 машини, идентични на тези, с които гласуваме, складирани в близост до сертифицираните машини за изборите на 14 ноември?

"Тези допълнителни 228 машини са собственост на "Смартматик" - техният производител. От информацията, с коята разполагам, те действително са предназначени за Албания и Грузия. Те въвеждат нови изборни технологии. За мен няма съмнение, че тези машини са били предназначени да преминат транзитно през България. И те не са точно в склада, а пред склада, както разбрахме от изявленията на главния секретар на МВР",  каза пред БНР Велко Милоев, член на Обществения съвет на ЦИК.

Веселин Тодоров, „Сиела Норма“: 228-те машини могат да се използват във вота само ако ЦИК разпореди

"Да, скандалът е можело да се избегне. Още в сряда "Сиела Норма" пише до ЦИК за тази доставка. Предполагам, че това са последните от тези допълнителни 1600 машини за гласуване сега на вота 2 в 1. ЦИК после уведомява ДАНС. На заседание на ЦИК на другия ден въпросът за тези машини се повдига. После ЦИК дава неадекватни инструкции до "Сиела" и жандармерията, да ги разтовари и да ги освободи и да ги сложи в склада и да ги сложи в някое тъмно кюше на склад и ни дайте опис.

Аз, ако бях на мястото на ЦИК щях на секундата с хеликоптер да отида и да видя на място къде са нашите машини за вота, къде са чуждите. И да направя всичко възможно тези машини да не са там. Сега стигнахме до парадоксалната ситуация, че тези машини, които не са собственост на българската държава, да са точно там, където не ги искаме. В близост до нашите машини.

Трябваше още в сряда пред очите на ЦИК да светнат едни червени лампи, че тук ще има сериозен проблем с общественото доверие", заяви още пред БНР Милоев.

Българи, живеещи в Чикаго, изпратиха писмо до Централната избирателна комисия, в което изразяват недоволството си заради невъзможността да гласуват с машина на предстоящите избори тази неделя, въпреки че до този момент винаги са имали тази възможност.

"Организатор съм на избирателните секции в Център "Малката България", Дес Плейнс САЩ. С голямо неудовлетворение научих, че за предстоящите избори в нашите секции ще се гласува с хартиени бюлетини. Това го намирам за недопустимо и ще доведе до отблъскване на гласуването сред нашите съграждани в района на Чикаго. Знам, че ще се оправдаете с буквите на закона", така започва писмото си, адресирано до ЦИК Георги Петров. През месец април в секцията на Георги Петров, открита в сградата на Малко българско училище в Дес Плейнс, гласуват около 800 души. На следващите избори през месец юли заради високия брой гласували през април, трябва да бъде открита още една секция, изискване разписано в Изборния кодекс. Доставени са общо четири машини по две във всяка от двете изборни секции. Открита е дори трета с възможност само за гласуване с бюлетина, но ситуацията през юли не повтаря тази от април".

Сега машини в двете секции няма да бъдат доставени, а българите ще имат възможност да гласуват само с бюлетина.

"Убеден съм, че и много други наши сънародници ще помислят, че отнемането на машините от най-голямата секция в Чикаго ще се разглежда като опит за потискане на вота. С машини е лесно, бързо, удобно и най-вече безгрешно. С бюлетини - трудно, бавно, неудобно - все предпоставки за грешки и отблъскване на хората" завършва писмото си Георги Петров до ЦИК.

Да припомним, че Общественият съвет към Централната избирателна комисия приканва медиите и местните власти по-активно да популяризират демонстрациите на машините за гласуване.
ЦИК отдели за тази кампания голям брой устройства - 280. На сайтовете на повечето районни избирателни комисии и на някои общини са публикувани графици с датите и местата, където гражданите могат да участват в пробното гласуване.


Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57