Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ишел и Романска“ – за съжителството на изтънченото и просташкото в изкуството

Изглед от Тел Авив
Снимка: Димитрина Кюркчиева

В Тел Авив има три оркестъра - оркестърът на Израелската опера, Израелската филхармония, но и театрален оркестър под палката на Йоси Бен Нун. И точно за негов концерт в известния театър Цафта, основан навремето от син на преселник от България, получихме покана. Заглавието „Ишел и Романска“ нищо не ни говореше, но пояснението,че ще се свири класическа музика и че едната от двамата солисти ще бъде известната млада израелска оперна певица Гони Канан, която още като специализантка в студията на Израелската опера получи наградата „Ели Леон“, беше достатъчна препоръка. Що се отнася до втория солист - Дрор Керен, той е един от най-популярните артисти, обичан и от патрираха на съвременната израелска драматургия, покойния Ханох Левин.

Притихналата зала се готвеше да слуша класическа музика. 17-те музиканти следяха движенията на диригента и създаваха музикално, романтично настроение. И точно тогава започна провокацията. На фона на сериозната музика, Дрор Керен започна да чете един от фейлетоните или къси разкази на Ханох Левин. Той е за първа среща, в гореща вечер, в самия център на Тел Авив, между двама кандидат младоженци, запознали се по обява във вестника. И двамата живеят в крайни квартали, но са назначили срещата в центъра, за да изглежда,че е „близо до дома им“. Всъщност в събота в Израел няма транспорт и двамата пристигат запотени след труден преход под жаркото слънце. Ишел си е поставил лимит за разходите и след като Романска отказва просто да седнат на някоя пейка да поприказват, тръгва към будката за фалафел чак около първия пазар. Всъщност и за двамата фалафелът е омразно ястие. За да успеят да преглътнат пържените топчета,кавалерът купува и по кенче газирана напитка. И точно тогава организма на дамата не издържа и реагира звучно...

В първия момент зрителите само се споглеждат: дали да се смеят. Толкова е голям контрастът между класическата музика и уличния хумор. После избухва залп от кикотене. Допълват го оркестрантите от сцената, които вместо да запазят каменни изражения, също се смеят, но на реакцията на публиката. Текстът им е отдавна познат - от репетициите. А там, където и смехът не стига, се включват музиката и гласът на певицата, която наистина показва възможностите си да пее в обем повече от три октави.

За всички, за които смесването на просташкото и изтънченото е проява на лош вкус, могат да бъдат припомнени пиесите на Шекспир, пълни с нецензурни остротии, еднакво добре приети и от уличните театри, и от националите, както и от операта, та дори от балета. Йоси Бен Нун е бил личен приятел на Ханох Левин, един от малкото присъствали дори на ранната му кончина. Подобно на Курт Вайл в брехтовия театър и на Нино Рота във филмите на Фелини, освен че подкрепя творческите идеи на режисьор-драматурга, неговата музика има и свой живот, извън конкретното произведение. Този разказ или фейлетон на Ханох Левин, заедно с два кратки анекдота, досега не са били поставяни на сцена и точно музиката на Бен Нун стана най-естествената основа на прекрасната провокация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оркестър за народна музика на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР открива творческия си сезон на 17 октомври

Оркестърът за народна музика на БНР открива творческия си сезон на 17 октомври. Това разказа в предаването "Хоризонт за вас" диригентът му  Димитър Христов. "Започваме 72-ри творчески сезон.  Най-видими са нашите концертни изяви, за които билетите свършват няколко седмици по-рано.  Отриваме доста ударно. Имаме поводи - два юбилея. Единият..

публикувано на 11.10.24 в 16:14

Разговор с Бистра Льошевалие в Националната галерия

Девет дни преди приключването на изложбата "Бистра Льошевалие. Ретроспектива", която беше открита през юли тази година, Националната галерия организира събитие с присъствие на авторката. Френската скулпторка с български произход специално идва от Париж за първи по рода си публичен откровен разговор с нея, който ще бъде днес от 18 часа. Модератор..

публикувано на 11.10.24 в 12:25

Балет "Арабеск" открива сезона с "Тайната Данте" по музика на Румен Бояджиев-син

На 11 октомври от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър  Балет “Арабеск” ще предложи на своята публика най-новата премиера на хореографа Асен Наков - “Тайната Данте” . Втората премиерна дата е 20 октомври. Музиката за балета написа композиторът Румен Бояджиев-син.   “Тайната Данте” е проект на екип съмишленици, в който участва..

публикувано на 11.10.24 в 09:59

"Поглед - Екология и технологии" в няколко софийски галерии

"Поглед - Екология и технологии" е платформа за представяне на съвременни творчески позиции, изследващи и интерпретиращи социално-екологичните проблеми чрез експерименти с нови материали и технологии. От утре до 25 октомври ще могат да се видят художествени творби с иновативни технологични средства, както и да се види как креативно се интерпретират..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Александър Димитров - изложба

Александър Димитров открива изложба на 12 октомври в Севлиево

"Малък свят. Мой малък свят"- така се нарича изложбата на пловдивския художник Александър Димитров, която галерия "Видима" в Севлиево ще представи пред публиката на 12 октомври.  Откриването на изложбата съвпада и с началото на есенните празници и празника на град Севлиево, а художникът за пръв път ще се срещне с ценителите на изобразителното..

публикувано на 09.10.24 в 16:08
Плевенската филхармония откри Лауреатските дни

Лауреатските дни "Катя Попова" се завръщат в културния календар на Плевен

На 8 октомври в Плевен беше открито 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". То ще продължи до 25 октомври.  Основен организатор на събитието е Плевенската филхармония в партньорство с Община Плевен и Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда то. Първият концерт беше на домакините от..

публикувано на 09.10.24 в 14:13
Диригентът Иван Стоянов с наградата

Диригентът Иван Стоянов - носител на наградата "Академик Марин Големинов"

Вече девет поредни години се присъжда националната награда "Академик Марин Големинов" в почит към големия български композитор, който ни напусна през 2000 г. Събитието е винаги на 28 септември, неговата рождена дата, в родния му град Кюстендил. Досегашните носители на наградата „Марин Големинов“ са камерният ансамбъл „Софийски солисти“, проф...

публикувано на 09.10.24 в 13:15