Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Влизане в новата година без бюджет е вариант на пожар

Финансовият министър трябва да изготви бюджетната рамка за 2022 г. и да започне да я комуникира, категоричен е икономистът

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

Влизане в новата година без бюджет е вариант на пожар, който крие рискове и затова трябва да бъде последният възможен. Това мнение изрази пред БНР Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

„В закона много ясно е разписан срокът 31 октомври. Бюджетът трябва да бъде внесен в Народно събрание, тоест той вече трябва да е минал обсъждане със социални партньори и да е гласуван от Министерски съвет. Този срок е изпуснат. Когато се случва, то винаги има криза, има някакъв служебен кабинет. Въпросът е, че през 2014-а сроковете бяха много по-благоприятни: тогава изборите бяха на 5 октомври. (…) Тогава около 19 декември приключи второто гласуване (на бюджета - бел. ред.)“

Ако се оформи правителство през декември и дотогава не е приключена подготовката по бюджета, има риск да влезем в новата година без бюджет, напомни експертът.

Законът за публичните финанси предвижда такава ситуация, но е лаконичен.

„Продължаваме да действаме спрямо текущата рамка. Ние не сме влизали в тази  хипотеза. Това трябва да е последният вариант, вариант на пожар, но той крие своите рискове именно заради това, че не е прилаган. Най-различни социални групи могат да не видят актуализация на своите помощи и плащания, които очакват“, поясни Ганев.

Общините също очакват държавния бюджет, за да напишат своите бюджети, допълни Петър Ганев. По думите му тази територия е рискова и не знаем кои са всички потенциални ефекти.

Според икономиста служебният финансов министър трябва да изготви бюджетната рамка за 2022 г. и да започне да комуникира тази рамка.

Ако се мълчи до изборите, после може да се окаже – дайте да мълчим до балотажа, после – чакайте да видим кой ще надделее и ще вземе мандата. Винаги има нещо за чакане, но финансовият министър има работа, която не е обвързана с политиката и той трябва да я свърши.“

В предаването „Преди всички“ Петър Ганев направи аналогия със ситуацията около последната актуализация на бюджета за настоящата година.

„Ако влезем в цялостен бюджет с подобен хаос и без ясен център на власт, а много различни предложения, тогава може разходната част сериозно да я изпуснем и то в година, в която разговорът започва да отива към консолидация – как да свием дефицитите, които се появиха в кризата.“

Когато няма силен център на власт, всички около властта се опитват да изземат инициативата и да предлагат нови и нови разходи, обобщи експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Михайлов: ЗНП и БДС са на 99% еднакви, разликата е в произхода на суровината

Киселото мляко и сиренето, с които ще се хранят децата в ясли, детски градини, ученически лагери, училищни столове и лафки, трябва да бъдат със защитени наименования за произход (ЗНП) в ЕС, вместо да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това предвиждат изготвени от Министерството на земеделието промени в наредба, регламентираща..

публикувано на 26.08.24 в 10:03

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36