Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянка Балова: Време е за анализ на машинното гласуване

Снимка: Ани Петрова

Доста голяма част от секционните комисии по места така и не разбраха почти до края какво трябва да правят с разписките от машината. Това каза пред БНР Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална интеграция.

По думите ѝ напрежението в структурата на изборната администрация е дошло от неясните сигнали, генерирани от ЦИК.

Все пак не се забави процесът толкова много на ниво секционна избирателна комисия, посочи Балова в предаването „Преди всички“. Сред причините за това тя открои факта, че не е имало броене на преференции, както и липсата на спорове дали една бюлетина е валидна или не.

В секциите, където ИСИ е имал наблюдатели, не е имало разминаване между резултатите от разписките и тези от машините за гласуване, поясни Стоянка Балова.

„Машината е като банкомата. Все едно да отидеш да искаш да си изтеглиш 200 лева, а да чакаш да ти пусне 500. И да ги броиш, няма как да се случи.“

Доста хора не отидоха да гласуват заради неяснотата как точно ще се проведе самият вот, смята Балова.

„Доста възрастно население според нас се отказа да гласува именно заради подобни неясноти.“

Според Стоянка Балова след два вота е време за анализ на машинното гласуване, като на първо място следва да се обърне внимание на информационната кампания, а на второ да се акцентира върху обучението на членовете на СИК.

В хода на изборния ден е имало комисии, които са работили в непълен състав заради разболели се в последния момент членове, които партиите не са успели да заменят, отбеляза още Стоянка Балова. Тя даде примери със Сливен, Шумен и София - град.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата       "МОН и МС не са инициатори на този..

публикувано на 19.09.24 в 11:44

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май...

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ. "Програмата, на УНИЦЕФ и МОН, е цялостен училищен отговор. Когато искаме да има осезаем ефект, няма..

публикувано на 19.09.24 в 11:10