Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: "Продължаваме промяната" бележи страхотен резултат заради жаждата за нови лица в политиката

"Възраждане" разчита на нещо много опасно - глобалисткия заговор срещу България, което е заимствано от фашистките идеологии

Снимка: Ани Петрова

"Има политическа криза, но не мога да кажа дали точно демокрацията в България е в упадък. При трети предсрочен парламентарен вот, това създава впечатлението е, че демокрацията е в упадък, но аз мисля, че това ще има оздравителен ефект накрая,  просто трябва да извървим този нелек път да се отърсим от корупцията", каза пред БНР Емил Соколов, политически анализатор, историк от Университета Екзитър във Великобритания, който се завърна в родината.

"Притеснителното у нас е, изключително ниската избирателна активност. За това роля имат уплахата от пандемията и дезинформацията. 

Другата причина е, че имаме едни и същи лица, които за пореден път се борят за вниманието и одобрението на избирателите.

И най-голямото доказателство е, че най-новата политическа формация като "Продължаваме промяната", която се сформира буквално преди три месеца, е първа политическа сила и бележи страхотен резултат, който основно се дължи на това, че това са нови лица. Всичко старо за българина е "Анатема", промяната за българина- това са нови лица!", каза още Соколов.

"Цикълът - "Избори до дупка" трябва да спре поне за година и да имаме редовно правителство, което да работи по кризите. Като първата е пандемията, но тя не е само здравна", заяви още в "Хоризонт до обед" младият историк.

По думите му сривът на ИТН се дължи на това, че те са показали, че са тотално неподготвени да участват в политиката. А това, че ДПС бележи висок резултат сега се дължи и на това, че те не се съобразиха с никого и издигнаха Делян Пеевски дори в два региона.

"Те афишират, че не са просто партия, а корпорация, която търгува с власт абсолютно без да се крие. Според мен гласовете на лидерът на ДПС като кандидат за президент ще отидат на втория тур при проф. Герджиков. А самият Карадайь като кандидатура мобилизира още повече вотът в Турция за ДПС", коментира още Соколов.

"А партия "Възраждане" разчита на нещо много по-опасно и това е - глобалисткия заговор срещу България, което директно е заимствано от фашистките идеологии през 30 - те години на миналия век. И тук вече враг може да е не просто човек, който е с различен цвят на кожата, а който слуша различна музика, пие американски питиета, храни се от такива вериги, така всеки може да се превърне във враг", каза още Соколов.

"Истинският проблем,  е че когато партии на крайната десница влязат в парламента, те нормализират насилието, мотивирано от различията между хората", допълни Соколов пред "Хоризонт" по повод първата информация  за случай на насилие над група младежи в деня за размисъл - събота - 13 ноември, в парка пред Народен театър "Иван Вазов" в столицата по повод това, че са слушали пънк музика. 

За случая разказа свидетел на удара, който група от 30-тина годишни мъже нанасят на 15 годишно момиче. По думите на свидетеля, който пожела да запази своята самоличност, защото се опасява от последващо насилие от подобни групировки, нападението от страна на младите мъже с кубинки и неонацистки символи е бил мотивиран от факта, че момичето е слушало пънк и анти-фа музика. Според свидетеля 15 годишната е потърсила медицинска помощ. На въпрос дали е подала жалба в полицията, свидетелят отговори, че не знае, но не би се изненадал ако това не е станало, заради опасения, че полициято отминава подобни случаи с лека ръка като дребно хулиганство, независимо от идеологическите мотиви на омразата към различните.

Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52