Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за поддържане на пътищата са в пъти по-малко от тези за строителство

Павел Диковски: Едва ли пътят е причина за катастрофата със северномакедонския автобус

Този път не е с концентрация на ПТП-та

Снимка: БГНЕС

"Този път, на който стана тежката катастрофа с 45 загинали на скоростния път посока Боснек, твърде дълго време в експлоатация за нашите условия и едва ли пътят е причина за катастрофата", каза пред БНР инж. Павел Диковски, бивш шеф на Агенция Пътна инфраструктура.

"Тоест не може да обвиняваме нито строителя, нито надзора, като хора, които са подминали нещо, които не са доогледали нещо или са допуснали голям компромис, който да бъде причина за ПТП.

Фактът, че този път не е с концентрация на ПТП- та говори, че това е един стандартен участък от пътната мрежа. Сигурно има дефекти и пукнати по настилката, заради дългата експлоатация, но те едва ли са причина катастрофата", смята още инж. Диковски.

По думите му непочистени канавки не са биха били причина за тази катастрофа, не и в този случай.

"Там не е имало реки от вода. Експертните органи би следвало да се насочат при разследването на катастрофа към другите два акцента - шофьор и автобус.

Инж. Диковски каза още, че у нас се отделят значително по-малко средства за поддръжка на пътищата, в сравнение с парите, които се дават за строителство.

"Защо е тръгнал срещу мантинелите, в какво психическо състояние е бил шофьорът, бил ли е в кондиция, щом ги е помлял мантинелите, той е карал с висока скорост явно, всичко това са предпоставки, които експертизите трябва да докажат. Вчера се чуха доста глупости...", каза още експертът.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полски танк на учение в Латвия през май 2024

Полски военни с техника ще минат през България за участие в учение на НАТО

Личен състав и военна техника на въоръжените сили на Полша ще преминат днес от граничния пункт Видин през София до граничен пункт Кулата във връзка с участието им в учение на НАТО. Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември от граничен пункт Видин до пункт "Капитан Андреево“. Автоколоните ще бъдат ескортирани..

публикувано на 18.09.24 в 11:09
Роксана Мънзату

Роксана Мънзату: Рестартирането на икономиката на ЕС изисква подкрепа за застрашените от бедност

Рестартирането на икономиката на Европейския съюз в конкуренция със Съединените щати и Китай изисква подкрепа за застрашените от бедност и насоки за младите хора, които сега навлизат на трудовия пазар. Това е мнението на румънския кандидат еврокомисар Роксана Мънзату, която ще управлява ресора "Пазар на труда и социалните права" Пред Радио..

публикувано на 18.09.24 в 11:01
Оливер Вархеи

"Политико": Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлени

Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише "Политико". Изданието посочва, че тя е на "мушка" и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня статия на "Юрактив" от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаването на български паспорти срещу подкупи...

публикувано на 18.09.24 в 10:44

Безплатните учебници - облекчение за родителите, натоварване за училищата

От новата учебна година държавата осигурява безплатно учебниците на учениците и на учениците от VIII до ХII клас. Това беше решено с промяна в Закона за училищното и предучилищно образование. Досега учебници за безвъзмездно ползване бяха осигурени на всички ученици от I до VII клас, както и познавателни книжки за децата от I до IV възрастова..

публикувано на 18.09.24 в 10:31
Снимката е илюстративна.

Мигрант загина в морето край остров Самос

Край остров Самос в Егейско море е загинал най-малко един мигрант, след като турски трафиканти са изхвърлили превозваните в гумена лодка 31 души в морето. Надуваема лодка с мигранти се е опитала да навлезе в гръцки води до остров Самос. Плавателният съд е забелязан от гръцките власти, които стреляли във въздуха предупредително. За да не бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 10:28

Спор в НС след искане на "Възраждане" за изложба за палестинската гледна точка за войната в Газа

Отказ от ръководството на Народното събрание за организиране на изложба за представяне на палестинската гледна точка за войната в Газа се превърна в повод за спор между лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и председателя на парламента Рая Назарян. Костадинов прочете декларация, в която обяви, че на три пъти му е било отказано..

публикувано на 18.09.24 в 10:14
Рафинерията се намира на 70 км югозападно от  Атина.

Пожарът в рафинерията край Атина е под контрол

Пожарът в рафинерията до Атина, който избухна вчера, е под контрол, съобщават пожарникарите. Огнеборците успяха да ограничат огъня, който не засегна цистерните с гориво. Тримата пострадали от пожара са в болница без опастност за живота. Властите разследват причината за експлозията. Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция Рафинерията е..

публикувано на 18.09.24 в 09:46