Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняг в цяла България, има ограничения по пътищата

| обновено на 30.11.21 в 11:08
Автор:
Снимка: БГНЕС

Усложнен е трафикът по автомагистралите "Хемус" и "Тракия" в посока София заради снеговалежа и работата на почистващите машини.

От агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че причината за задръстването на АМ "Хемус" е бил аварирал румънски ТИР с износени гуми. Заради това се е получило и струпване на тежкотоварни камиони в отсечката между тунелите "Топли дол" и "Ечемишка" на АМ "Хемус" в посока София. Препречването на платното от превозното средство е затруднило и работата на снегопичстващите машини и това е довело до образуването на колона. Веднага е създадена и организация за изтегляане на авариралия камион и възстановяването на движението на тежкотоварните камиони до 12 тона. 

Минути след 9 часа тази сутрин движението вече беше възстановено. 

От началото на снеговалежа над 30 снегопочистващи машини обработват АМ "Хемус". 

Подобно е и положението на АМ "Струма". Там тежкотоварните камиони са спрени в района на язовир "Дяково", докато приключат почистващите дейности.

Временно движението при 61-вия километър на пътя Гложене - Полатен е ограничено в двете посоки за всички МПС заради катастрофа. Обходният маршрут е Гложене - Ябланица - Джурово - Голям извОр - Тетевен и обратно. 
Проходът на Републиката е почистен и проходим при зимни условия. През деня се очаква временно затруднение за трафика през старопланинския проход заради изтегляне на запалилия се снощи румънски автобус в района на Гурково и заради изтеглянето на катастрофирал ТИР в северната част на Великотърновска област.

Временно движението по пътя Троян - Кърнаре, в Троянски проход, е ограничено за камиони над 12 тона заради снегопочистването.

Сняг наваля и по високите части на област Смолян. Най-голяма е снежната покривка в района на Доспат - 7-8 см. По-малко е снегът в проходите Рожен, Пампорово и Превала, които са проходими при зимни условия.

В Ловешко пътищата са проходими при зимни условия. Има задръствания заради закъсали автомобили и катастрофа.  Закъсал ТИР на пътя София – Варна в района на село Малиново предизвика задръстване и колона от автомобили. Тежкотоварен камион аварира и на пътя Плевен – Ловеч. Катастрофа между снегорин и лек автомобил затвори пътя Тетевен – Гложене. Пострадал е водачът на леката кола. Ограничено е движението за МПС над 12 т. през прохода Троян – Кърнаре. Там снежната покривка е около 20 см.

Над 15 сантиметра е падналият тази нощ сняг на ГКПП-Гюешево за Северна Македония. Пътят е почистен. Колона от ТИР-ве и леки автомобили се беше образувала тази сутрин на АМ "Струма" при моста над с. Дяково на аутобана. Трасето вече е почистено и движението вече е нормализирано.

Движението през прохода Шипка се нормализира, след като по-рано тази сутрин трафикът беше затруднен заради катастрофа между два автомобила и закъсал ТИР. Камионът е изтеглен от платното, съобщи дежурният в Областното пътно управление. По думите му камионът е с летни гуми. 
Много перничани, които работят в София, не успяха тази сутрин да стигнат до работните си места или закъсняха с над час.

Предупреждение за снеговалеж и вятър е обявено за габровска област за днес. Ще има условия и за навявания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждение за бури и градушки в Обединеното кралство

Метеорологичната служба в Обединеното кралство издаде предупредителен жълт код за гръмотевични бури за петък и събота.   Лятото на Острова изглежда е към края си, ако се съди по прогнозите. Освен риска от мълнии, на някои места в южна Англия и Уелс поривистите ветрове и едра градушка могат да придружат поройните валежи от дъжд, с възможност за локални..

публикувано на 20.09.24 в 05:23
Сан Себастиан кино фестивал

Започва 72-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан

Кинофестивалът в Сан Себастиан започва тази вечер.  72-то му издание обещава добро кино и блясък на звезди от първа величина. 120-метровият червен килим в театър "Виктория Еухения" вече ги очаква, пишат испанските медии. Фестивалът в Сан Себастиан, който ще продължи до 28 септември, ще посрещне звезди като Тилда Суинтън, Памела Андерсън, Изабел Юпер,..

публикувано на 20.09.24 в 05:04
Лидерът на

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с ограничена отговорност, като Фарадж държи по-голямата част от акциите. Найджъл Фарадж ще продължи да..

публикувано на 20.09.24 в 04:06
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01