Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под 4000 са стопанствата за биопродукти в България

Снимка: Йоан Колев

Под 4000 са стопанствата, в които се отглеждат биопродукти у нас, сочат данни на министерството на земеделието. Голяма част от биоземеделците се занимават с растениевъдство, а животновъдните стопанства в био-сектора са едва 255.

Растениевъдните биостопанства в България са 3031. Те обработват малко над 165 000 хектара земя, като според анализа на агроведомството, това е под 4 на сто от общо обработваемата земя.

Най-голям е броят на стопанствата, ангажирани с трайни насаждения. Те обработват 13% от общите биоплощи.

Според данни от преброяването през 2020 г. животновъдните стопанства, които се занимават с биологично производство са само 255. В това число обаче не влизат биопчеларите. Те са близо 2000 и отглеждат 1/4 от пчелните семейства у нас.

По данни на браншовите организации пчелният мед е единственият биопродукт, който се произвежда в България в достатъчни количества, за да задоволи нуждите на пазара.

Анализът на биостопанствата е част от общия анализ на земеделието у нас, който ресорното министерство прави, за да  изработи стратегия за субсидиране през следващия програмен период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шест са вече наложените глоби за неправомерно ползвана питейна вода в община Кюстендил

Шест са вече актовете за глоби за неправомерно използвана питейна вода за напояване на градини и имоти в община Кюстендил, съобщи за БНР кметът инж. Огнян Атанасов. Най-много актове - три са в малкото село Стенско. Неофициално се коментира, че първоначалната глоба е минимум 50 лева. Броят на глобените, че поливат с питейна вода, в общината..

публикувано на 23.08.24 в 14:59

Затворници убиха най-малко един пазач и взеха заложници в затвор в руската област Волгоград

В петък група затворници взеха заложници в затвор във Волгоградска област в Русия и най-малко един член на персонала на затвора беше убит, съобщиха руски държавни медии, цитирани от Ройтерс. Видео, разпространено в руските социални медии, показва най-малко двама нападатели, единият от които твърди, че са бойци на "Ислямска държава" и са..

публикувано на 23.08.24 в 14:29
Никола Янков

Никола Янков, "Синя България": Няма нужда държавата да е банкер

От "Синя България" излязоха с позиция относно поредните скандали около Българската банка за развитие. "Синя България" ясно и последователно настоява за категорично отдръпване на държавата от ролята ѝ на търговец и собственик на бизнеси, включително банки. Необходимостта в България да има държавна политика за стимулиране на инвестиции в малки и..

публикувано на 23.08.24 в 14:26

Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта

Италианските спасителни екипи са открили тялото и на последната изчезнала от суперяхтата, която потъна край бреговете на Сицилия, предадоха световните агенции.  Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian Смята се, че става въпрос за 18-годишната Хана - дъщеря на собственика, британският..

публикувано на 23.08.24 в 13:40
Виктория Василева

Виктория Василева: "Има смисъл" няма да е лидерска, ще е в център-дясно, консервативна

По различен начин ще бъде конструирана новата партия "Има смисъл", няма да бъде от лидерски тип и предстои да решават дали да се явят на предстоящите парламентарни избори, защото не е на всяка цена. Това сподели учредителят на "Има смисъл" Виктория Василева в интервю пред БНР.  Тя влезе в 50-ото НС от Величие, след като преди година се..

публикувано на 23.08.24 в 13:40
Еманюел Макрон

Макрон събира водачите на парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер

Близо два месеца след предсрочните избори във Франция, президентът Еманюел Макрон събира водачите на всички парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер.  Макрон отложи смяната на правителството по време на Олимпийските игри и остави временно кабинета в оставка. Олимпийската политическа пауза приключва, първите приети от президента..

публикувано на 23.08.24 в 13:39

Агенцията за социално подпомагане обяви обществените поръчки за стоки за новородени

Агенцията за социално подпомагане обяви обществените  поръчки за купуване на стоки за новородени деца по Програмата за храни и основно материално подпомагане.  16 вида стоки за новородени предвижда да закупи Агенцията за социално подпомагане. Сред тях са залъгалки, комплекти за захранване, козметични продукти и основни детски дрешки...

публикувано на 23.08.24 в 13:37