Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивет Горанова и Ангел Ленков са спортист и треньор номер 1 на годината на БНФКарате

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова и Ангел Ленков бяха наградени за спортист и треньор номер 1 на годината на Българска Национална Федерация Карате. Церемонията се проведе в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски". Тази година Горанова спечели олимпийската титла в категория  55 килограма в дисциплината "купите" и бронзов медал от световното първенство в Дубай.

"Сега е най-лесната и приятната част. Щастлива съм, че всички оценяват този труд, който съм положила и успехите, които постигнах. За мен това е голяма чест и уважение към самата мен и към цялата българска федерация по карате. Надявам се да продължаваме в същия дух и за напред.Както много бързо, така и много бавно измина тази година, защото прекалено тежка беше подготовката, не само за олимпиадата, но и за световното първенство. Чакаш един ден да дойде и всеки ден мислиш за него. Минахме през много предизвикателства, много трудности, много положителни и отрицателни емоции. Всичко беше едно голямо приключение и аз съм много доволна от това как премина тази година.Аз мисля, че каратето трябва да се изучава във всяко едно училище, защото децата имат нужда от този спорт. Това не е само спорт, а е бойно изкуство и ще ги научи на основните правила и неща от живота. аз съм много щастлива, че децата в момента ме виждат като герой. на тях това им липсва, да имат човек, който да искат да са като него и да се стремят да постигнат неговите успехи", каза Горанова след церемонията.


На второ място остана Александра Стублева, която спечели сребърен медал в категория над 68 килограма на европейското първенство по олимпийско карате в Пореч (Хърватия). Тя не присъства на награждаването, а от нейно име отличието прие Петров. Васил Ривов се нареди на трето място, след като се класира седми на световното първенство в Дубай.

Ангел Ленков е треньор на годината. Отличени бяха още Роксана Атанасов и Франческо Пулео.

"Радостен съм, честта е голяма. Хората, които в момента ги няма тук, но имат огромна заслуга, искам да им благодаря. Това са другите треньори на националния отбор, нейните съотборници, семейството и много приятели също имат малка частица в тези медали. Голяма радост е, това е една сбъдната мечта! Когато я видя на стълбичката толкова щастлива и аз се изпълвам със щастие. Другото чувство е национална гордост!", каза Ленков.



Награди получиха още Кристина Свиленова и Владислав Вакарелов, който спечели бронзов медал от Европейското първенство за младежи.

"Щастлив съм лично аз и цялото ръководство от постигнатото. Това е най-резултатната година в историята на федерацията. Представянето на българските спортисти на олимпийските игри в Токио даде повод за радост, оптимизъм и гордост, но за нас постиженията на Ивет Горанова са най-ярък израз на несломим дух. Цялостното й представяне показа, че България може да ражда таланти, да ги отглежда и възпитава", каза президентът на централата Алексей Петров, който разкри, че федерацията е започнала инициатива, след консултации с централите в Германия, Испания, Италия и Полша, да се разреши изучаването на олимпийско карате в училищата.

България ще кандидатства за домакинство на Световното първенство по карате за мъже и жени през 2025 година, но все още няма решение дали каратето ще остане в олимпийската програма за Париж 2024.

"Неофициално все още имаме шанс за Париж, но има неща, които Световната федерация трябва да отстрани. Става дума най-вече за комуникацията между нея и МОК. Очакваме ръководството на Световната федерация да си свърши работата", каза още Алексей Петров.


България е получила домакинството на Европейско първенство за младежи в WKO (контактен стил карате), което ще се проведе в "Арена Армеец" в София през 2022 година.

Отличени бяха състезатели и треньори в направление WKO (контактен стил карате).

Номер 1 за годината стана Валери Димитров, който е 20-кратен европейски шампион. Втори и трети са съответно Иванка Попова и Борислав Байчев.

Треньор на годината е шихан Димитър Трампов.

Отличени бяха още Калоян Ташев (европейски шампион за младежи до 20 години) и Виктор Байчев (европейски шампион за юноши).

За спортни постижения в стил шотокан награди получиха Ивайло Петков (световен вицешампион) и Десислава Лачовска (световна шампионка).






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушването по делото за финансови нарушения на Манчестър Сити ще започне в понеделник

Изслушването за предполагаемите 115 нарушения на Манчестър Сити на финансовите правила в английския футбол ще започне в понеделник, съобщава телевизия ESPN.  Шампионите на Висшата лига са разследвани от независима комисия, която преглежда клубните документи от сезон 2009/2010 насам.  Част от обвиненията към Сити са насочени към предоставянето на..

публикувано на 12.09.24 в 17:36

Новак Джокович пожела успех на България за Купа "Дейвис"

Президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков и Орлин Станойчев - член на УС на БФТ и първият българин, достигал до топ 100 на световната ранглиста за мъже, бяха на работно посещение в сръбската столица Белград. По време на посещението Цветков и Станойчев се срещнаха със сръбската тенис легенда и олимпийски шампион Новак Джокович. Стефан..

публикувано на 12.09.24 в 17:26
Добромир Лазаров

Добромир Лазаров: Обществеността в Драгоман припозна волейбола за свой спорт, искаме да изградим силна школа

Старши треньорът на женския волейболен отбор на Драгоман Добромир Лазаров заяви, че в клуба са амбицирани да изградят силна школа в бъдеще и да разширят този спорт извън пределите на София. "Възможността за ново начало и съответно възможността да разширим волейбола извън пределите на София - това ни подтикна да създадем проекта "Волейболен..

публикувано на 12.09.24 в 16:31

Илиана Раева: Държавата все още е длъжник на спорта

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева присъства на церемонията в Гербова зала на "Дондуков" 2 по време на която президентът на България Румен Радев удостои с Почетен знак на държавния глава, плакети и грамоти българските медалисти и финалисти, извоювали медали и постигнали отлични резултати на летните..

публикувано на 12.09.24 в 13:57
ВК Левски София

Волейболният Левски с втори успех срещу Войводина в контролите

Мъжкият волейболен отбор на Левски спечели и втората контрола срещу сръбския Войводина (Нови Сад), играна в зала "Левски София". Момчетата на треньора Николай Желязков се наложиха с 3:1 (23:25, 25:23, 25:16, 25:22), а след това след договорката между двата щаба беше изигран още един гейм до 20 точки. Той отиде на сметката на гостите, които стигнаха до..

публикувано на 12.09.24 в 06:04
Нургюл Салимова

Българските отбори започнаха с победи шахматната олимпиада

Националките на България, европейски шампионки за 2023 година, спечелиха партиите си от сблъсъка със Зимбабве в първия кръг на шахматната олимпиада в Будапеща (Унгария). България е поставена под номер 13 в схемата. И четирите български представителки - Нургюл Салимова, Виктория Радева, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева победиха..

публикувано на 11.09.24 в 21:44
Адриан Андреев

Адриан Андреев се класира за втория кръг на „Чалънджър" в Полша

Адриан Андреев се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Шчечин (Полша) от сериите "Чалънджър" с награден фонд 148 625 евро. Андреев се наложи над стартиралия от квалификациите германец Лукас Герх с 3:6, 6:4, 6:3 за два часа и 43 минути игра, като срещата от първия кръг премина през прекъсване от няколко часа заради..

публикувано на 11.09.24 в 21:24