Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В общините Неделино, Девин и Смолян е обявено бедствено положение

В общините Борино и Мадан - частично бедствено положение

| обновено на 12.12.21 в 21:40
7
Снимка: Фейсбук/Николай Мелемов

Усложнена остава обстановката в Смолянска област след проливните валежи през изминалото денонощие, след които реките излязоха от коритата си, ручеи бликнаха от склоновете и активизираха свлачища. На територията на цялата област работят екипи по отстраняване на щетите.

Смолянска област остава в частично бедствено положение. В бедствено положение са общините Смолян, Девин, Неделино, а в частично бедствено - Мадан и Борино.

През целия ден продължи работата на екипите от електроразпределителното дружество по възстановяване на електрозахранването. Към 21 часа час само три населени места са без ток, каза Крум Косев от EVN:

„Две села в района на Златоград, до които не можем физически да достигнем и едно село в района на Девин, където имаме два паднали стълба. Там също изисква повече техническо време работата. Това се единствените останали, които към момента имат нарушено електрозахранване“.

Все още има и села без достъп заради изнесени пътища, отнесени мостове, активизирани свлачища.

Наводнени са множество сгради: къщи, селскостопански постройки, административни сгради.

Пет селища в община Смолян остават откъснати. Най-тежко е положението в село Мугла.

В община Неделино все още няма достъп до село Изгрев. Наводнен е пътят между Неделино и Крайна, както и помпената станция.

В община Борино без достъп са селата Буйново, Ягодина и Кожари. Наводнена е и Ягодинската пещера. В община Девин е изнесен пътят за село Триград.

Сериозни пропадания има по пътя Стойките - Широка Лъка.

В Стойките се е срутила триетажна къща, каза кметът на селото Дафина Кехайова:

"Над 24 часа валеше обилен дъжд със силен вятър. Има пренапояване на почвата и се е получило свлачище. От това къщата е паднала, но е необитаема. В селото имаме на много места изровен асфалт, изнесени греди, дървета съборени. Разчистват се вече основните пътища".

От ВиК - Смолян съобщават, че има замътване на водата от язовир "Пловдивци", която снабдява община Мадан и призовават да не се използва за пиене към настоящия момент.

Снимка: Фейсбук/Николай Мелемов, кмет на Смолян

Каква беше обстановката в областта през деня

"Най-пострадала е пътната инфраструктура в областта, особено в района на пътя Девин – Кричим, Девин – Смолян, в района на Широка лъка, Стойките, Пампорово има пропаднали участъци, правят се огледи…Има засегнати и общински пътища, село Мугла е откъснато. За наша радост дъждът спря и водата се пооттече, щетите са сериозни, описват се", заяви областният управител Стефан Сабрутев.

В цялата община Борино от снощи няма ток. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Прекъснати са основни пътища от републиканската мрежа. Социалните мрежи са залети от клипове с буйни реки в планинската област. Няма информация за бедстващи.

Тежка е обстановката в Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.
   

Около 11:30 часа започнаха масовите проблеми – да се свличат земни маси по улици, пътища. 12,30 нивото на река Чепинска и Елховска се покачи до ниво, при което започна да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът почти в цялата община изключи – имаме наводнени трафопостове и затова в 1 часа обявих бедствено положение. Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3,30 часа всички се завърнаха по домовете си и предполагам, че вече спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам – не е заради преливане от язовира“, разказа кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В 2 часа след полунощ е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.

Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Временно движението по пътя Неделино - Бял извор е двупосочно в едната лента заради пропаднала част от пътя в град Неделино и две свлачища при 9-ти и 12-ти км, съобщиха от пътната агенция. Трафикът по пътя Симитли-Гоце Делчев в района на Добринище е двупосочно в една лента поради свличане на земна маса. Движението се регулира.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам. областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, движението е спряно в кв. „Настан“ и между Тешел и с. Грохотно. 

Движението по пътя Смолян - Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. 

Пътят между Ягода и Тешел/Снимка: Митко Сакалев

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожари, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев:

„Реката, която е излязла по пътя малко по-надолу на 50 м изровила асфалтовата настилка, единият от мостовете е подкопан…Откъснати сме, няма минаване. Реката вече се е оттеглила, малко е на пътя, но е направила големи поразии. Засега няма обаждания за бедстващи хора“. 

Възстановено е движението по пътя Златоград-Бенковски, временно трафикът беше затруднен през изминалата нощ заради прелялата река Върбица.

Няма пострадали хора.

Имаме обявено бедствено положение в Неделино и Рудозем. Преливат реките. В Забърдо е наводнено цялото село. В Елховец е откъснат мост. В Широка лъка също имаме прекъснат мост и наводнени къщи. В Могилица също е наводнено, Пампорово, Стойките, прекъснат е пътят покрай Малините. Доспат - Црънча в посока Барутин също е непроходимо. В Девин ситуацията е също плачевна и в момента получавам допълнителни информации от други места,  които ще бъдат обобщени малко по-късно“, обобщи ситуацията в региона зам.-областният управител Андрей Кадишев  ситуацията в планинската област.

Река Въча край девинския кв. „Настан“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
В президентската институция се проведе извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, 4 октомври 2024 г.

Радев: Към момента няма пряка заплаха за страната

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на КСНС.  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за България и готовността на страната ни за тяхното преодоляване. След като се запознахме с докладите на..

публикувано на 04.10.24 в 13:06

Разяснителна кампания за опасността от ало измами в Гърция

Гръцката полиция започна разяснителна акция, предимно сред пенсионерите, за рисковете от телефонни измами. Рязко се е увеличил броят на телефонните измами в Гърция, съобщават от полицията. Доверчиви хора, най-честно възрастни, биват убеждавани, че техен роднина е пострадал при катастрофа и дават всички пари и бижута, които имат, на мними..

публикувано на 04.10.24 в 13:05

Съдът на ЕС потвърди валидността на пакета "Мобилност"

Съдът на ЕС потвърди валидността на пакета "Мобилност", като отхвърли единствено частта за връщане на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици. Днес бе оповестено решението на Съда на заведеното по въпроса колективно дело от България, Румъния, Литва, Кипър, Унгария, Малта и Полша преди 4 години, когато пакетът..

публикувано на 04.10.24 в 13:00

Военни унищожиха корозирала граната, открита край Гоце Делчев

Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 3-ти механизиран батальон – Благоевград от състава на Трето бригадно командване, с ръководител лейтенант Тодор Белчев, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала ръчна отбранителна граната тип Ф-1 без взривател. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът беше открит на 3..

публикувано на 04.10.24 в 12:19
Виница, Украйна

Русия е атакувала с дронове критична украинска инфраструктура

Украйна обяви, че Русия е атакувала тази нощ критична украинска инфраструктура с 19 дрона, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната от своя страна каза, че руската противовъздушна отбрана е прехванала и свалила 18 украински дрона през нощта. Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Ученици представят авторски филми на климатична тематика

Авторски филми, създадени от български ученици, ще бъдат представени лично от тях в 3 български града – Троян, Ловеч и Видин. Това ще стане тази есен в рамките на инициативата "Научи, разкажи, заснеми. Климатът и екологията се срещат с изкуството". Координаторът на инициативата за България от Сдружение "Арте Урбана Колектив" Ралица Асенова..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Основен път към Сирия е блокиран след израелски удари в Ливан

Израелски удари в Ливан блокираха основен път към границата със Сирия. Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на Бейрут.   Пътят, по който стотици хиляди хора напускат Ливан и преминават в Сирия през граничния пункт "Маснаа", е бил прекъснат след израелски въздушен удар, съобщи ливанският министър на транспорта Али..

публикувано на 04.10.24 в 12:00