Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в Испания, чиито майки са били убити от съпруг или партньор, ще получават пенсия

Снимка: БГНЕС

Испанският парламент одобри закон, който позволява на малолетно или непълнолетно дете, чиято майка е убита от съпруга или партньора й, да получава пенсия. Тя ще се взима дори от осиновени деца или от такива, който са загубили майка си, но убиецът не е баща им.

Тревожната тенденция на нарастване на убийствата на жени от мъжете, с които живеят или са били във връзка, както и растящият брой на децата, които се отглеждат от роднини след убийството на майките им, накара управляващата Испанска социалистическа работническа партия да предложи законодателни промени, които целят да защитят и подсигурят малолетните и непълнолетни деца. Идеята е на Фондация "Жените", която работи с деца на убити майки и сигнализира за административните трудности при получаването на наследство или обезщетение от страна на убиеца. 

С промените се освобождава от данъци прехвърлянето на наследствени имоти и активи на децата или на хора с увреждания, подлежащи на родителско настойничество. Те позволяват и на децата, които след смъртта на майката, се отглеждат от роднини, да получават пенсия до навършване на пълнолетие, както и когато бащата, който се грижи за тях, е в тежко финансово състояние. 

Законът бе подкрепен от всички политически партии, с изключение на "Вокс", според която той дискриминира мъжете и защитава само жените и децата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отрицателен прираст на населението на Испания за четвърта поредна година

За четвърта поредна година Испания регистрира отрицателен естествен прираст на населението. Намаляването на раждаемостта и увеличаването на смъртността започват още от световната финансова криза през 2008 г. , но едва през последните години..

публикувано на 12.12.21 в 10:01
Наводнена зона в Бурлада, провинция Навара, Испания, 11 декември 2021 г.

Наводнения в Испания, улиците на градове в Навара са метър под водата

Продължават наводненията в северната част на Испания, където още вчера най-голямата река Ебро преля вследствие на проливните дъждове през последните дни. Улиците на град Тудела в автономния регион Навара са един метър под вода. Най-голямата река в..

публикувано на 12.12.21 в 20:53
Мадрид, 12 декември 2021 г.

Хиляди протестираха в Испания в защита на първичната медицинска помощ

Хиляди хора взеха участие в митинги в защита на първичната медицинска помощ в Мадрид, Валенсия, Аликанте, Сарагоса, Овиедо и още няколко града в Испания в неделя. Към тях се присъединиха представители на над 110 различни организации, които протестираха..

публикувано на 13.12.21 в 10:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойни действия, дипломатически срещи и ураган белязаха Нобеловата седмица

Войната в Украйна Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град..

публикувано на 12.10.24 в 09:44
Разрушения след руска атака с дронове в Запорожка област на Украйна, 28 март 2024 г.

Русия е атакувала украинската Запорожка област 425 пъти за денонощие

Русия е атакувала 425 пъти през изминалото денонощие украинската Запорожка област, като силите на Москва са взели на прицел 11 населени места в региона, предаде Укринформ, позовавайки се на информация от началника на Запорожката областна военна..

публикувано на 12.10.24 в 09:05
Димо Попов

Италианският бизнес у нас заявява притеснения заради злоупотребите с краткосрочни болнични

Увеличените разходи на бизнеса за персонал налагат спешни мерки за регулиране на злоупотребите с краткосрочните болнични. Конфиндустрия България, която обединява италианския бизнес у нас, работи по предложения за решаването на проблема, както и с..

публикувано на 12.10.24 в 08:24

Празник на духовната музика в Габрово

Днес в Габрово започва двадесет и второто издание на Празника на духовната музика. Две са концертните вечери в рамките на фестивала, който се провежда в навечерието на духовния празник на Габрово – 14 октомври – деня на Света Петка Българска...

публикувано на 12.10.24 в 08:14

За една година сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета,..

публикувано на 12.10.24 в 07:54

Жертвите на урагана "Милтън" в САЩ станаха 17

След урагана "Милтън" е потвърдена смъртта на най-малко 17 души. Вече много организации приемат дарения в помощ на засегнатите райони във Флорида, някои от които все още не са се възстановили от миналия преди това друг силен ураган Хелейн...

публикувано на 12.10.24 в 07:46
Училище

Стотици деца от Ямбол играха гимнастика с Енчо Керязов

Стотици деца от най-голямото училище в Ямболска област- "Любен Каравелов",  играха сутрешна гимнастика със световноизвестния акробат Енчо Керязов, който пета година е заместник кмет на Ямбол.  Негова е инициативата "Играй гимнастика- Бъди..

публикувано на 12.10.24 в 07:45