Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата прекрати проверката за гражданството на Кирил Петков

| обновено на 16.12.21 в 18:56
Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков няма да бъде разследван заради декларацията си, че към момента на назначаването му за служебен икономически министър е имал само българско гражданство. Това обявиха от Софийската районна и от Специализираната прокуратура.

В края на август прокуратура се самосезира по публикация за гражданството на Петков. Последвал сигнал на гражданин, научиха медиите ден след като Конституционният съд  обяви, че в нарушение на Основния закон, Кирил Петков  е имал и канадско гражданство, когато е декларирал пред президента, че има само българско. Документите от конституционното дело бяха изискани от наблюдаващия спецпрокурор, а сигналите срещу Петков междувременно станали общо 10.

Петков е проверяван по три линии - за несъотвествие в декларациите му пред Антикорупционната комисия, за назначенията в ББР и за двойното му гражданство. Проверката е приключила в деня, в който Петков положи клетва като премиер, научиха медиите днес.

По първата - наблюдаващият прокурор е преценил, че е проверката е от компетентността на Комисията "Цацаров", а по втората - че няма данни за извършено престъпление, каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев:

"В хода на проверката не са събрани данни, г-н Петков да е бездействал по служба, да не е извършил служебните си задължения или да е превишил своите права или задължения по закон".

Декрарирал ли е неверни обстоятелства за гражданството си Петков са проверявали и спецпрокуратурата, и Софийската районна прокуратура. И двете проверки са прекратени, но от думите на ръководителките на двете институции - Валентина Маджарова и Невена Зартова - стана ясно, че причината е в закона:

"Безспорно е налице невярно деклариране, по само по себе си това невярно деклариране не може да обуслови наказателна отговорност", каза Маджарова.

"Действително в декларацията е отразена невярна информация, но тази невярна информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност", допълни Зартова.

Преди дни главният прокурор Иван Гешев коментира призива на Кирил Петков да подаде оставка с думите, че в европейските държави - визирайки Австрия, като те разследват подаваш оставка като канцлер:

"А тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер и да смяташ, че си напълно недосегаем , като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб".

От дни Обвинител номер едно вече говори, че с Петков са единомишленици за нулевата корупция. Днес Иван Гешев протегна ръка с луксозен букет към новия правосъден министър Надежда Йорданова:

Спецпрокуратурата е прекратила и проверките срещу Петков за назначенията в Българската банка за развитие и за неверни данни в декларациите, които е подал пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) като служебен министър.

Данните на прокуратурата, свързани с ББР, са показали, че няма нарушение на Закона за кредитните институции затова проверката по този текст е прекратена.

По повод твърденията за участие във фирма и несъответствия с декларацията, подадена пред КПКОНПИ, наблюдаващият прокурор е преценил, че това не е от компетентността на Спецпрокуратурата, така че ще се чака отговор от Антикорупционната агенция.

Относно гражданството е постановен отказ, защото към момента на подаването на декларацията си, той не е имал длъжностно качество, посочват от Спецпрокуратурата:

„Първо, тази декларация да се подава пред орган на власт. В случая лично аз като магистрат считам, че Президентът на Републиката е орган на власт. Но трябва декларацията да е предвидена в закон, в указ или в постановление. Конституцията е най-висшият акт, следват кодекси, закони и подзаконови актове. Конституцията не е предвидена в законовата диспозиция на чл. 313“.

Случаят може да продължи, ако някой от десетте жалбоподатели реши да протестира отказа пред по-горната прокуратура.

Проверката продължи повече от три месеца по сигнал, че към момента на назначаването си за служебен министър на икономиката Петков е имал и канадско гражданство.

Решение в такъв смисъл произнесе и Конституционния съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14