Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов: Възможно е да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

Екоминистърът предлага областните управители да се освободят от отговорността за почистване на реките

Борислав Сандов
Снимка: БНР

„Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво.“ Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. 

„Разбира се, никой не трябва да остава извън борда, никой не трябва да бъде ощетен от този процес – в лицето на работниците, които в момента са ангажирани.“

Сега заради високите цени на газа въглищата са икономически атрактивни, но при връщане на цената надолу, отново ще станат скъпи, коментира Сандов в предаването „Преди всички“.

„Защото там големият утежняващ фактор е пазарът на емисии.“

Той декларира готовност за разработване на допълнителни планове - не само спрямо 2036 г., а и към 2030 г., както и план какво би се случило „ако икономически те рухнат до 2026 г., каквито предвиждания по думите му има.

Трябва да вдигнем нивото на рециклиране и предотвратяване на отпадъците, заяви още екоминистърът. 

Сандов предлага законодателни промени, с които областните управители се освобождават от отговорността за почистване на реките.

„Тъй като те нямат бюджет, нямат ресурс, нямат такъв тип служители, които могат да правят това нещо и се затрудняват. Това е една от причините да се затлачват реките.“

Екоминистърът предлага с това да се занимават държавните горски предприятия, които според коалиционното споразумение ще се превърнат в първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

„Случва се дори областните управители да се договарят с частни компании, които заради изземането на материал от речните корита, те продават, за да могат да обезпечат с тези средства самото почистване на коритата на реките. Или пък им се позволява да секат в речните корита, което невинаги е добре, понякога задълбочава проблема, защото има дървета, които укрепват брега“, поясни Борислав Сандов.

Държавата не е заложила достатъчно силно на превенцията, планирането и контрола, смята той.

„И обикновено ходим след събитията.“

Една от наказателните процедури, които ЕК може да ни наложи след Нова година, е свързана с наводненията, обясни министърът на околната среда и водите. Причината: плановете за управление на риска от наводнения, морската стратегия и планът за управление на речните басейни изтичат в края на 2021 г., но в закона не е записано, че продължават да действат до актуализирането им или приемането на нови. За целта Сандов внася законодателен текст в тази посока.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10