Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как празнуват в Израел Старата и Новата година

Снимка: БГНЕС

В Израел се празнуват и по нов и по стар стил. Обикновено край трапезите се събират целите семейства на местните християни. Ресторантите отдавна са резервирани както за официалната Нова година, така и за Старата Нова година. Летището е затворено за пътници от „червени страни“, а почти цяла Европа е с такъв код ,заради нарастващите случаи на болни от новите щамове на Covid-19.
Но и тази година в навечерието на празниците пристигат олигарси с частните си самолети ( за такива превозни средства няма ограничения). Те ще се веселят в бутикови хотели. Пристигат и известни артисти от цял свят, които ще участват в новогодишните им програми.

И все пак, какво е новото, необичайното през тази година за обикновените израелци питаме Игал Ясенов завeждащ  направление Евро-Азия в Еврейския национален фонд( организация която е създала и стопанисва голяма част от горите на сегашен Израел и част от обработваеми площи в пустинята Арава и притежава научен институт по селско и горско стопанство)


" В Куба, Испания и други страни на Нова година трябва да се хапнат 12 гроздови зърна. Там може и да съхраняват грозде в хладилни складове, но нашите селскостопански работници се обърнаха с молба към научния ни институт да селекционират сорт десертно грозде, който да зрее през зимата. Вярно, че израелската зима не прилича на европейската. Снегът е рядкост, а в пустинята, където са нашите селскостопански земи, въобще липсва. Миналата година те браха първите плодове от новите лозя, но заради пандемията не успяха да ги покажат и най-важното да изнесат от тях. Затова тази година бе голямата презентация , а малки самолети товарят прясно грозде за цялото северно полукълбо.

Вторият плод, дело на селекционерите ни в станцията в Офахим са череши, които зреят между декември и февруари. По принцип в Израел черешите са най-скъпия плод. До сега те зрееха само на севера в страната- в планините на Голан и Галилея. Има малко и в най-високите части на Юдейската пустиня. Просто плодът изисква студена зима, когато дървото да има латентен период, след което се събужда. Нашият институт, съвместно с института Вулкани, създаде черешови дървета , които „заспиват“ в най-жаркото лято и се събуждат през есента. Плодовете им са едри и сладки. Търсенето на „зимни череши“ е изключително голямо. Като се има предвид ,че между ноември и март е и сезона на ягодите, това са особено търсени плодове за семейната новогодишна трапеза.
Сред необикновената продукция на плантациите ни в Арава са и узряващите през зимата дини. За разлика от тези,които се отглеждат в цялата страна през лятото, нашите на са на земята , а „във въздуха“. По специална технология, те зреят действително на нещо като рафтове с височина човешки бой и могат да се берат автоматизирано.

И накрая за няколко думи за нашите зимни банани. Те са много сладки ,защото за разлика от вносните не се берат зелени, а най-много ден преди да се предложат на трапезата. Те са малки и особено вкусни. Но площите с този вид дървета не достигат и все още голяма част от бананите, предлагани в магазините са вносни, брани зелени и силно отстъпващи по вкус на нашите.

Към нас се обръщат селски стопани и за решаване на съвсем практични проблеми. Има застаряване сред земеделците. Младите предпочитат високите технологии и други сфери където печалбите са големи, а усилията и рисковете по-малки. Заради тях създадохме и нов вид ананаси. По принцип ананаса е тревисто растение. Първите три години не дава плод. И достига височина около 60 см. На практика не може да се използва техника при събиране на реколта. По нашата технология обаче сортовете са такива ,че машината изрязва високата тревистата част и по нататъшното отделяне на плода вече може да става механизирано, а на следващата година стеблото пониква на ново", разказа още за БНР Ясенов.

"Това се част от иновациите, с които се включваме в програмата на ООН за опазване на климата. Израел става един от основните донори в областта на пустинното земеделие. Надяваме се с това да помогнем както за преодоляване на природните катаклизми, така и за борба с глада в безводните райони на света", посочи още той.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38